Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Slaap jij aan de linker- of rechterkant van het bed? Dit zegt het over je

links-of-rechts-in-bed.jpg

De een slaapt het liefst aan de kant van de deur of de verwarming, de ander het liefst zo ver mogelijk weg van het raam of de muur. De meeste mensen hebben wel een voorkeur voor de linker- of rechterkant van het bed. Lig je een keer aan de andere kant? Dan voelt dat vaak onwennig. Maar wat zegt die voorkeur voor links of rechts in bed liggen eigenlijk?

Een favoriete en vaste kant in bed zorgt zelfs bij één op de tien koppels voor ruzie in de slaapkamer.   

Links of rechts in bed 

Het lijkt zo onschuldig dat je liever links of rechts in bed ligt om lekkerder te slapen. Vaak is het ook lastig te beargumenteren waarom je bijvoorbeeld het liefst links slaapt, en je rechts de slaap maar niet kunt vatten. Aangezien bijna iedereen wel een voorkeur heeft voor een kant, vond een Britse beddenfabrikant het hoog tijd voor een onderzoek. 

Uit het onderzoek bleek dat linksslapers (dus als je vanuit liggend perspectief aan de linkerkant slaapt) positiever in het leven staan. Van de mensen die links in bed liggen, bleek een kwart namelijk positief in het leven te staan ten opzichte van die 18 procent die graag rechts ligt. Ook reageren linksslapers met 65 procent rustiger in stressvolle situaties dan rechtsslapers. Daarnaast zouden mensen die links liggen meer zelfvertrouwen hebben, en meer kans hebben op een vaste baan dan mensen die rechts in bed slapen. 

Ook zijn linksslapers niet bang om hun plek te verdedigen: meer dan 50 procent van de ondervraagden weigert namelijk om in bed van plaats te wisselen. 

Ochtendhumeur 

Alsof dat nog niet genoeg was, hebben rechtsslapers met 7 procent vaker last van een ochtendhumeur. Volgens het onderzoek zou dat komen omdat ze 3 procent meer kans hebben om minder blij te zijn met hun baan. Dit terwijl 8 procent van de linksslapers hun baan ontzettend leuk vindt. Daarnaast zouden rechtsslapers doorgaans wat somberder in het leven staan. 

Lees ook: Met je partner in één bed slapen? ‘Bizar’ volgens deze slaapexpert

Meer inkomen aan de rechterkant

Gelukkig is het niet een en al ellende als je rechts slaapt; volgens het onderzoek zouden rechtsslapers namelijk over het algemeen meer verdienen dan linksslapers. 

Geen wetenschappelijk bewijs

Het Britse onderzoek werd uitgevoerd onder 1000 Britten en een echte wetenschappelijke onderbouwing voor de verschillen is er niet. Ben jij dus een hardnekkige rechtsslaper, dan hoeft dat natuurlijk niet te betekenen dat je elke dag somber, negatief en chagrijnig door het leven gaat. Al is het wel interessant om te kijken of je met een ander been uit bed stapt wanneer je eens een keer aan de andere kant gaat liggen.

Bron | Lusanna, Mirror UK
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant