Margriet logo
Lilianne Ploumen stopt als partijleider PvdA Beeld Marloes Bosch
Beeld Marloes Bosch

Lilianne Ploumen stopt als partijleider en Kamerlid PvdA

Lilianne Ploumen (59) heeft vandaag bekend gemaakt dat ze per direct stopt als Kamerlid én als politiek leider van de PvdA. Ze vertelt in een verklaring dat het leiderschap van de partij niet goed bij haar past. “Daarmee ben ik niet de ideale leider van onze partij”, vertelt ze.

‘Ik kan het niet goed genoeg waarmaken

“Het is belangrijk om leidend en opinievormend te zijn op alle onderwerpen. Om niet alleen een leider te zijn die Den Haag kan openbreken voor wat er leeft in ons land en in de wereld, maar ook een die bedreven is in het debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Ik vind dat ik dat niet goed genoeg kan waarmaken, en daarom treed ik terug”, laat ze weten in een verklaring.

Een eervolle taak

Begin vorig jaar volgde Ploumen Lodewijk Asscher op als partijleider van de PvdA. Een beslissing waar ze eerst wel over twijfelde. In 2021 vertelde ze in een interview met Margriet: “Ik heb mezelf toegestaan om te twijfelen over het leiderschap, want het was een ingrijpende beslissing, voor mij persoonlijk en voor de partij. Maar die twijfel was als sneeuw voor de zon verdwenen toen ik me realiseerde dat je als lijsttrekker een prachtig, groot podium hebt om dingen te veranderen.” In haar verklaring laat Ploumen nu weten dat het leiderschap een eervolle taak was die ze vanaf het begin met alles wat ze in haar heeft, heeft vervuld.

Voor Ploumen was het een moeilijke beslissing om te stoppen en ze laat weten dat ze er lang over heeft moeten nadenken. “Ik vind niet dat ik het slecht heb gedaan, maar ook niet goed genoeg”, vertelt ze.

Werken in de tuin

Wat Lilianne Ploumen nu gaat doen, is nog niet bekend, maar we weten wel het één en ander over wat ze graag doet als ze niet aan het werk is. Aan Margriet vertelde ze al dat ze er als Kamerlid - toen ze meer vrije tijd had dan als partijleider en minister - van genoot om romans of politieke boeken te lezen. En ze brengt graag tijd door in haar volkstuin. “Van tuinieren heb ik geen verstand, maar ik vind het heerlijk om daarin te rommelen. De tuin is de enige plek waar ik mijn telefoon weleens een uur vergeet, en dat is heel gezond. Ik ben een beetje een workaholic en het is goed om soms iets anders te doen.”

Opvolger onbekend

Het is nog niet duidelijk wie de opvolger van Ploumen zal worden. De fractie zal op korte termijn een nieuwe voorzitter gaan kiezen, die in juni wordt gekozen. De nieuwe lijsttrekker en politiek leider wordt voor de nieuwe Tweede Kamerverkiezingen gekozen.

Bron | nu.nl, PvdA

Lisa MancheMarloes Bosch

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden