null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Lijmresten verwijderen van verschillende materialen doe je zó

Hoewel lijm een ontzettend handig middeltje is om dingen te repareren en weer aan elkaar te plakken, heb je echt een probleem wanneer je er mee knoeit. Lijmresten zijn hardnekkig en lastig te verwijderen zonder het onderliggende materiaal te beschadigen.

Deze tips kunnen je helpen.

Lijmresten verwijderen van hout

Lijmresten van hout verwijderen is lastig, omdat hout makkelijk beschadigt – vooral als er een laklaag overheen zit. Er zijn een aantal dingen die je voorzichtig kunt proberen.

 • Afbijtmiddelen

  Er bestaan speciale afbijtmiddelen die dingen als lijm kunnen oplossen zonder het hout te beschadigen. Ga hiervoor naar je plaatselijke doe-het-zelf-zaak.
 • Cola

  Een typische ‘oma weet raad’: een milde manier om lijm van hout te verwijderen is door de lijmresten te laten weken in cola. Veeg hierna alles weg met een schone, droge doek.
 • Met aceton

  Doe wat aceton op een watje en stip hiermee de plek met lijm aan (en niet eromheen). Laat dit een minuutje intrekken en wrijf de aceton en lijm vervolgens weg met een schone, droge doek. Let erop dat je één lijmvlek tegelijkertijd aanpakt om te voorkomen dat de aceton te lang in het hout trekt.
 • Schuren

  Schuur de lijm alleen van het hout als de bovenstaande manier niet werkt. Hier beschadig je namelijk sneller het hout mee. Gebruik schuurpapier met een korrel van 250 of hoger om de lijmresten van het hout te schuren, tot de oppervlaktes met elkaar gelijk zijn. Vervolgens kun je schuurpapier met een korrel van 600 of lager gebruiken om de laatste resten voorzichtig weg te schuren. Let er hierbij op dat je alléén de lijm schuurt en niet het hout zelf.

Lijmresten verwijderen van kunststof

Bij kunststof moet je extra voorzichtig zijn met lijm, omdat de eigenschappen van kunststof lijken op die van lijm, waardoor ze nog sterker aan elkaar hechten. Mocht het toch zijn misgegaan, probeer dan de onderstaande methodes.

 • Olie

  Drenk een doekje in plantaardige olie en wrijf deze over de plek met lijm. Laat dit een minuutje inwerken en wrijf vervolgens de lijm weg met een droge doek of keukenpapier. Vervolgens kun je de plek vetvrij maken met afwasmiddel.
 • Azijn

  Drenk een doekje in azijn en wrijf deze over de plek met lijm. Laat dit een kwartier intrekken en probeer vervolgens de lijm weg te schrapen met een bot mesje of oud pasje. Maak hierna de oppervlakte weer schoon met afwasmiddel.

Lees ook:

6 manier om kauwgom uit je kleding te verwijderen

Lijmresten verwijderen van kleding

Op kleding is lijm vaak lastig te verwijderen, omdat de meeste stoffen niet tegen middeltjes kunnen die lijm verwijderen. Er kunnen dan verkleuringen optreden. Probeer daarom de lijm eerst altijd voorzichtig van de stof te peuteren of schrapen. Lukt dit niet? Probeer dan deze methodes.

 • Strijken

  Leg een velletje keukenpapier (of meerdere lagen, als het veel lijm is) op de lijmvlek en ga hier vervolgens met een strijkijzer overheen. Zo wordt de lijm weer vochtig en trekt hij in het keukenpapier.
 • Benzine of aceton

  Je kunt proberen de lijm voorzichtig weg te halen met (was)benzine of aceton. Als je benzine gebruikt, is het verstandig ook een mondkapje op te doen. Doe de vloeistof op een doek en wrijf hiermee over de lijmresten. Spoel hierna de kleding zo snel mogelijk uit en was het hierna, om verkleuring zo veel mogelijk te voorkomen.

Lijmresten verwijderen van glas

Lijm is gelukkig makkelijk van glas te verwijderen, maar als het hardnekkige lijm is, moet je misschien verschillende methodes uitproberen.

 • Föhn

  Gebruik een föhn op de heetste stand om de lijm op te warmen en zacht te maken. Schraap de lijm vervolgens weg met een bot mesje of oud pasje.
 • Afwasmiddel

  Maak de plek hierna schoon met een sopje van afwasmiddel. Milde lijmresten zullen nu ook verdwijnen.
 • Vet of olie

  Is de lijm nog niet helemaal weg? Dan kun je ook vet gebruiken om de lijm in te smeren. Olijfolie, margarine of pindakaas werken bijvoorbeeld allemaal goed, met name op witte lijm en houtlijm. Laat het vet even inwerken en wrijf het vervolgens weg met een droge doek.
 • Smeermiddel

  Een smeermiddel zoals WD-40 kan ook helpen. Spuit de lijmplek in en wrijf met een doek in cirkels tot het plakmiddel verdwenen is.
 • Aceton

  Ook op glas kun je aceton goed gebruiken om lijm te verwijderen.
 • Schoonmaken

  Na al dit geweld kun je je glas weer helemaal smeer- en vlekvrij maken door het schoon te maken met een mengsel van water en azijn.

Bron | Gelukkigerwonen.nl, Livios.be

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden