Wel of geen helm? Je kunt ook een nekairbag dragen. Beeld Getty Images/Image Source
Beeld Getty Images/Image Source

Liever geen helm op de fiets? Misschien is de nekairbag iets voor jou

Tijdens een fietstochtje zit een ongeluk soms in een klein hoekje. Zeker als je gebruik maakt van een elektrische fiets. De ongelukken met fietsers nemen toe en bijna de helft van deze fietsers is ouder dan 55 jaar. Een beetje bescherming is daarom geen gek idee. Om ongelukken te voorkomen kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een airbag voor je hoofd.

In Zweden zijn ze al helemaal om!

Bescherming tijdens het fietsen: helm of niet

Veel Nederlanders fietsen zonder enige bescherming. Daar is iedereen natuurlijk helemaal vrij in. Er zijn wel mensen die een helm dragen om zichzelf te beschermen, maar veel zijn het er (nog) niet. Je ziet het eerder bij fietsers in Duitsland. Maar misschien wil je je wel graag wat veiliger voelen tijdens een fietstochtje. Daarbij kan het natuurlijk zo zijn dat je het gevoel van een helm op je hoofd niet prettig vindt of dat je het een beetje knullig vindt staan. Misschien is een hövding dan iets voor jou. Dat is een airbag die je om je nek draagt om je hoofd te beschermen bij een ongeluk op de fiets. De kans dat je er een in Nederland hebt gezien, is waarschijnlijk niet zo groot, maar in Zweden fietst één op de tien mensen al met een draagbare airbag om hun nek. Een hövding dus.

Is de nekairbag iets voor jou? Zó werkt de hövding

Hoe werkt deze hövding eigenlijk? Je doet de kraag om je nek en sluit deze met een drukknop. De airbag wordt geactiveerd bij een abnormale beweging. Dit is getest met stuntartiesten. Daarbij is gekeken naar de de bewegingspatronen van fietsers. Hoe bewegen ze wanneer er een ongeluk plaatsvindt? Hierdoor leerde het systeem van de hövding wanneer het in actie moet komen. Op basis daarvan is het model ontworpen om je hoofd te beschermen bij ongelukken. Het is wel belangrijk dat je de knop weer lostrekt voordat je van je fiets afstapt. Anders blaast de airbag zichzelf op als je bijvoorbeeld bukt om je fiets op slot te zetten.

Bron | Volkskrant , Fietserbond

RedactieGetty Images/Image Source

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden