Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Opmerkelijk: tegen déze persoon liegen we het vaakst

liegen-tegen-moeder.jpg

Van een leugentje om bestwil tot glashard liegen: we liegen gemiddeld twee keer per dag (en misschien zelfs nog wel meer). En daar is één persoon vooral de dupe van, want volgens experts liegen we het meest tegen onze moeder. Ben je zelf moeder? Dan is de kans dus groot dat jij het meeste wordt voorgelogen.

Waarom liegen we veel makkelijker tegen mensen die we goed kennen? 

Liegen tegen je moeder

We liegen flink wat af. Gemiddeld vertellen we ongeveer twee leugentjes per dag, maar de kans is ook groot dat dat iets meer is. Dat komt omdat we veel kleine dagelijkse leugentjes om bestwil niet onthouden. Aan EenVandaag legt hoogleraar pedagogische wetenschappen Rianne Kok uit dat we het meeste liegen tegen mensen die dichtste bij ons staan. Het blijkt vooral dat tegen moeders het meest wordt gelogen. En ook onderzoeker Sophie van der Zee ziet dat er binnen gezinnen het meeste wordt gelogen. Uit het onderzoek van Van der Zee blijkt dat de deelnemers in 24 uur zo’n 38 procent van hun leugens aan hun partner of familie vertelt, gevolgd door 28 procent aan leugens tegen onbekenden. Vrienden, collega’s en andere kennissen werden het minst voorgelogen. 

In een tweede onderzoek bleek dat 55 procent van de deelnemers hun laatste leugen aan de categorie ‘familie en partner’ had verteld, en maar 5 procent koos voor een onbekende. Ook hier bleek de moeder met stip op nummer 1 te staan. Uit een eerder onderzoek uit 2014 bleek ook al dat moeders het meest werden voorgelogen. 

Lees ook: Aan déze signalen kun je gemakkelijk een leugen herkennen

De belangrijkste rol

Dat je als moeder zo vaak het doelwit van leugens bent, of misschien zelf wel het makkelijkst liegt of loog tegen je moeder, dat heeft volgens psychiater Bram Bakker een logische verklaring. Volgens Bakker speelt de moeder bij de meeste mensen de belangrijkste rol in de opvoeding. Als je dingen doet die niet mogen, dan wil je dat daarom dus niet aan je moeder vertellen. Die belangrijke rol van een moeder blijft ook als je ouder wordt. Ook ver na onze kindertijd blijven we het meeste liegen tegen onze moeder. Volgens relatietherapeut Jaqueline Evers gaat het vooral om dingen waar mensen zich voor schamen. Zo hoort zij in situaties waar iemand is vreemdgegaan vaak voorbijkomen dat de persoon het nog niet tegen zijn of haar moeder heeft verteld, omdat dit hem of haar anders blijft achtervolgen. 

Volgens Bakker blijft die belangrijke rol van een moeder je hele leven bestaan. Zelfs wanneer je moeder als overleden is. Als je ouder bent en iets doet wat niet overeenkomt met wat je vroeger van je moeder hebt geleerd, ben je je daar vaak heel erg bewust van. Je blijft het waarschijnlijk je hele leven voelen, als je iets doet wat van je moeder eigenlijk nooit mocht.

Bron | EenVandaag
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant