Lichaamstaalexpert vertelt: dit zegt de houding van de Britse koninklijke royals Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Lichaamstaalexpert legt uit: dit betekent de houding van de Britse royals

We zaten maandag massaal voor de televisie om de uitvaart van Queen Elizabeth te volgen. Alle ogen waren gericht op het Britse koningshuis. Hoe gaan zij om met hun verdriet en hoe is hun houding tijdens de dienst? We vroegen lichaamstaalexpert Denise Dechamps van Body Language Academy om te kijken naar een aantal opvallende momenten tijdens deze dag.

De Britse royals staan bekend om hun stiff upper lip, maar toch ziet Denise op sommige momenten emoties door de maskers.

Charles houdt zich in

Voor de kersverse koning Charles moet de begrafenis moeilijk geweest zijn. Terwijl hij net verheven is in zijn nieuwe ambt, moet hij ook afscheid nemen van zijn geliefde mummy. “Je ziet dat hij zijn emoties in de plooi probeert te houden,” licht Denise toe. “Hij perst zijn lippen op elkaar. Maar als je je verdriet helemaal loslaat, doe je dat niet. Dat doe je alleen als je jezelf wilt inhouden. Hij voelt het verdriet wel degelijk, maar wil zich niet helemaal laten gaan.”

“Maar op andere beelden zie je wel degelijk verdriet op het gezicht van Charles. Je ziet dan dat de binnenkant van zijn wenkbrauwen naar binnen en omhoog gaan. Dat is de expressie van verdriet. Minder dan vijf procent van de mensen kan die uitdrukking op commando zonder de emotie te voelen.”

Micro-expressie van Harry

Ook Harry probeert zijn gezicht in de plooi te houden, maar toch ziet Denise het verdriet. “De royals moeten zich aan bepaalde regels houden, waardoor ze hun verdriet waarschijnlijk niet écht mogen laten zien. Je zag weinig royals echt huilen. Wat je wel zag, waren micro-expressies van verdriet. Dit zijn kleine spiertrekkingen in het gezicht die je niet aan kunt sturen. Wanneer je iets voelt, gebeurt dit altijd in je gezicht, zonder dat je dit kunt sturen. Door zo’n spiertrekking krijg je bepaalde rimpels in je gezicht en bij verdriet is dat een omgekeerde U tussen de wenkbrauwen. Bij Harry zag je dit meerdere keren. Hij voelde het verdriet wel, maar liet het niet helemaal gaan.”

Micro-expressie van Harry Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De traan van Meghan

“Een traan is natuurlijk een duidelijk teken van verdriet. Er moet best wel wat gebeuren in je brein om tranen van verdriet te krijgen. Meghan houdt haar gezicht nog best wel in de plooi en zeker dan is het lastig om tranen te creëren. Daar heb je iets van emotie voor nodig, ook als actrice. Maar ze houdt zich waarschijnlijk nog wel in. Want normaal gesproken zou je meer emotie zien, wanneer je huilt.”

Lichaamstaalexpert over de begrafenis van Elizabeth Beeld WireImage
Beeld WireImage
Lichaamstaalexpert over de begrafenis van Elizabeth Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De zucht van Harry

Een ander moment dat opvalt, is het moment dat Harry in de auto stapt en een duidelijke zucht slaakt als hij in de auto stapt. “De familie is de hele tijd in het zicht van de camera’s, er zijn constant mensen om hen heen en ze hebben allerlei regels om zich aan te houden. Maar op het moment dat hij, samen met Meghan, een auto instapt voelt het voor hen als een soort privéruimte. Je ziet hem zuchten en dat is waarschijnlijk een vorm van ontlading. Het is een manier om even te ontspannen en ook je spieren los te laten.”

Afstand tussen William en Harry

Het is niet de eerste keer dat we zien dat er een afstand is tussen de twee broers. Wat er precies speelt, weten we niet, maar ook tijdens de begrafenis was er geen contact. De broers stonden naast elkaar, met een flinke afstand ertussen, en keken strak vooruit. Oogcontact was er niet. “Je zou verwachten dat als je grootmoeder overlijdt en je daar allebei verdriet van hebt, je elkaar als broers steunt. Aankijken is een vorm van contact maken, je ziet letterlijk en figuurlijk de ander. Een van de minste dingen die je dus kunt doen is elkaar aankijken of een knikje geven. Dat zelfs dat niet gebeurt, is opvallend. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat dit van tevoren afgesproken is. Om ervoor te zorgen dat de media zich niet op hen focust.”

Lichaamstaalexpert vertelt: dit zegt de houding van de Britse koninklijke royals Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden