Lifestyle

Snel afgeleid? Zo zet je jezelf tóch tot het lezen van een boek

snel-afgeleid-zo-zet-je-jezelf-toch-tot-het-lezen-van-een-boek.jpg

Als er een goede periode is om te lezen, is het nu wel. Maar wat als het je gewoon niet lukt om je rustig terug te trekken met een boek, omdat je bijvoorbeeld snel afgeleid bent? Wij delen hieronder een paar handige tips.

Alvast veel leesplezier!

Zorg voor een fijne leesruimte

Om je volledig te kunnen concentreren is het handig als je je telefoon in een andere kamer legt (of uitzet) en ook de televisie of radio uit doet. Zorg ervoor dat je helemaal geen afleidingen meer in de buurt hebt en spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld over een uurtje je telefoon weer mag checken. Ga vervolgens in een lekkere comfortabele stoel (of op de bank) zitten, pak er eventueel een dekentje bij en zorg voor wat lekkers en wat te drinken, zodat je niet na een paar minuten weer moet opstaan.

Laat je niet overweldigen

Zeker als je een dikke pil hebt liggen, kan het lezen van een boek wat overweldigend zijn. Het kan ervoor zorgen dat je überhaupt geen zin hebt om te beginnen. Realiseer je echter dat het lezen in werkelijkheid veel sneller gaat dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat het lezen van een volledige roman vaak gemiddeld zo’n vier tot acht uur duurt? In een weekje is dat natuurlijk makkelijk te overzien.

Geef het tijd en haak niet te snel af

Het is natuurlijk fijn als een boek je meteen al vanaf de eerste bladzijdes in het verhaal trekt, maar dit komt niet altijd voor. Soms moet je gewoon een paar hoofdstukken lezen voordat je een verhaal gaat waarderen. Haak dus niet te snel af, maar spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je pas na de eerste 100 bladzijdes mag bepalen of je het boek verder wil lezen of niet.

Lees ook: Dít boek hebben we in 2019 het meest gelezen in Nederland

Kies het juiste boek

Het vinden van een goed boek kan lastig zijn, er is immers zo veel keuze. Je kunt natuurlijk kijken welke boeken momenteel bestsellers zijn, maar eigenlijk is het veel leuker om voor een boek te gaan waarvan je zeker weet dat jíj het leuk gaat vinden. Ga bijvoorbeeld voor een schrijver waarvan je eerder iets hebt gelezen of kies voor een onderwerp dat je aan ’t hart gaat.

Leg alvast een volgend boek klaar

Als je eenmaal in het ritme van het lezen zit, is het heerlijk om alvast het vooruitzicht van een nieuw leuk boek te hebben. Zo kun je na het lezen van het boek meteen weer verder gaan en ben je niet uit je leesritme geraakt.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Hier een aantal favorieten van onze redactie:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Het Laatste Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant