null Beeld gapgardens, shutterstock. Met dank aan: Herbert Riphagen.
Beeld gapgardens, shutterstock. Met dank aan: Herbert Riphagen.

PREMIUM

Leuk zo'n tuin vol stekelige planten

Succulenten, cactussen en vetplanten, die goed gedijen in woestijnachtige toestanden, óók in een Nederlandse tuin? Kan prima, mits je omstandigheden creëert waarin ze zich lekker voelen. En dat begint met droge voeten.

null Beeld
 1. Aloë vera kan in de zomermaanden buitenstaan. Het sap van deze plant wordt veel gebruikt in huidverzorgingsproducten.
 2. Cactussen in pot maken nog meer indruk wanneer ze als groepje bij elkaar staan. Voor eenheid gebruik je potten van hetzelfde materiaal, zoals terracotta.
null Beeld

Winterhard

Vetplanten en cactussen worden ook wel succulenten genoemd. Deze planten komen van nature voor in zeer zonnige gebieden als steppes en prairies en zijn in staat om grote droogte te overleven. Dit doen ze door vocht op te slaan in hun vlezige bladeren en stelen. Cactussen onderscheiden zich door hun zogeheten areolen, een soort bultjes op stam, steel of bladeren, waaruit stekels, doorns of haren groeien. Er zijn veel verschillende soorten succulenten, en bijna allemaal zijn ze geschikt als kamerplant. De vorstbestendige exemplaren kunnen het hele jaar, dus ook ’s winters, buiten staan.

Droge voeten

Goede drainage is het toverwoord voor het gezond houden van vetplanten en cactussen die buiten groeien, want de meeste kunnen slecht tegen natte voeten. Of de planten nou in een pot staan of in de volle grond, in beide gevallen is het belangrijk dat de grond luchtig is en het regenwater gemakkelijk kan wegvloeien. Als je de juiste voorbereidingen treft, verhoog je de kans van slagen bij nieuwe aanplant. Zoals een stukje tuin afgraven en deze vullen met speciale cactusaarde, vermengd met grind, gruis en wit zand. Ook kan het gat waar de plant in komt iets dieper worden uitgegraven en – voordat de nieuwe plant erin gaat – een stukje worden opgevuld met een laagje grind. Zo blijft de bodem lekker droog.

MT27 M27 Groen Beeld

Terracottapotten zien er niet alleen mooi uit, ze zijn gemaakt van een poreus en ademend materiaal. Ideaal voor planten die graag redelijk droog staan.

null Beeld
null Beeld
 1. Opvallende gele bloemen van Sedum reflexum.
 2. Agave met een prachtig blauwgroene kleur; ze combineren mooi met vetplanten zoals de donkergroene Opuntia microdasys (schijfcactus) en de lichtgroene Euphorbia ammak variegata.
 3. Grote buitenpotten kunnen prima worden beplant met verschillende soorten vetplanten bij elkaar voor een vol en groen effect.
null Beeld

De juiste kuip

Planten die niet winterhard zijn, zoals Cactus Opuntia microdasys (schijfcactus) en aloë vera, kunnen vanaf half mei, wanneer er geen kans meer is op nachtvorst, tot oktober prima buiten staan in een ruime pot. Tijdens de wintermaanden zet je ze vorstvrij weg in bijvoorbeeld een serre, zo geniet je er binnen ook weer van!

null Beeld

Meerdere terracottapotten met succulenten bij elkaar: dit ziet er sfeervol uit op een terras of tegen een zonnige muur. Zorg altijd voor gaten onder in de pot en zet ze op voetjes, zodat het water weg kan vloeien. Het gebruik van goedkope potgrond waarin kokos of turf zit wordt afgeraden, omdat het na een regenbui erg lang nat blijft. Gebruik liever duurdere en goede potgrond speciaal voor succulenten en vermeng deze met wit zand en perliet. Leg onder in de pot een laagje hydrokorrels, deze kleikorrels nemen overtollig vocht op en geven het langzaam af aan de grond. Want hoewel succulenten goed tegen droogte kunnen, hebben ze toch af en toe wel een klein beetje water nodig. Een laagje grind volstaat ook.

MT27 M27 Groen Beeld

Creëer een verhoging van grind, zand en aarde voor de succulenten, want regenwater stroomt altijd naar het laagste punt in de tuin. Bij een verhoging die schuin afloopt, loopt het water gemakkelijker weg en blijven de planten hoog en droog.

MT27 M27 horizontale lijn geel Beeld

Zij doen het hier juist wél

Handig om te weten: misschien heb je wel zo’n plekje in de tuin, bij een muurtje op het zuiden of een voortuin, waar niets lijkt te willen groeien omdat de aarde zo droog is. Dit is een perfecte plek om agaves, cactussen en yucca’s te laten groeien. Tegen een warme muur in de volle zon doen ze het op hun best. Een klein afdakje of regengoot kan bescherming tegen regen bieden.

Onder een afdakje

Grote temperatuurverschillen zijn voor winterharde succulenten geen probleem, maar vocht kan ze de das omdoen. Om deze planten in de wintermaanden te beschermen, is het verstandig ze te voorzien van een glazen afdakje. Zo blijven ze droog maar profiteren ze nog wel van het zonlicht. Het klinkt misschien moeilijk en omslachtig, maar een afdakje heb je zó gemaakt van een stapel bakstenen of tegels en een oud raam. Zorg ervoor dat het afdakje schuin staat zodat het regenwater eraf kan lopen.

Een slokje water en voeding

Succulenten hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig, toch verlangen ze wel af en toe een slokje (regen-)water. Planten die binnen staan zijn afhankelijk van de gieter, buitenplanten krijgen over het algemeen vanzelf genoeg regenwater en zijn daardoor onderhoudsarm.

null Beeld
 1. Dasylirion omringd met Artemisia, rozemarijn en tijm.
 2. Bloem van de aloë vera.
 3. Schijfcactus is een geliefde vetplant vanwege de mooie vormen.
null Beeld

Kan niet wachten…

Veel succulenten zijn langzame groeiers. Wil je planten kopen die al een zeker formaat hebben, dan is het een investering waaraan je met de juiste aanpak, jarenlang plezier zult beleven. Laat je daarom goed informeren bij een gespecialiseerde kweker zoals My Palm Shop in Wezep. Hier vind je ze onder de noemer woestijnplanten. Op de website is nuttige informatie te lezen over de soorten en verzorging.
mypalmshop.nl

Sedumsoorten zijn gemakkelijker in onderhoud dan bijvoorbeeld een agave en doen het prima in ons Nederlandse klimaat. Er zijn lage, bodem bedekkende planten, die ook toegepast worden op groene daken, en hogere soorten die in het najaar bloeien. Deze vaste planten, die graag zonnig staan in voedselarme en zanderige grond, combineren prachtig met andere succulenten en rotsplanten.

MT27 M27 Groen Beeld

Plant een winterharde agave een beetje schuin. Wanneer er regenwater in het hart blijft staan kan de plant kapotvriezen, zodra je ’m schuin plant stroomt het water weg.

MT27 M27 horizontale lijn geel Beeld

Deze winterharde succulenten zijn geschikt voor in de tuin en hebben tijdens de wintermaanden bescherming nodig tegen regen en wind (met uitzondering van de sedum en yucca):

 • Agave parryi, heeft ovale bladeren die uitlopen in een scherpe punt. Deze plant heeft een bijzondere kleur, van grijsblauw tot lichtgroen.
 • Agave lophantha ‘Quadricolor’, heeft opvallende lancetvormige, getande bladeren in groen en geel en bloeit van juli tot september met groen/paarse bloemen.
 • Opuntia ficus indica, is een bekende en geliefde vijgcactus die geel bloeit en rode, eetbare vruchten vormt. Deze cactus heeft regelmatig water nodig.
 • Dasylirion, Mexicaanse grasboom is een robuuste plant met lange, grasachtige spieten. Soorten zoals Dasylirion longissimum verdragen vorst tot -13 graden, maar moeten wel droog staan.
 • Yucca rostrata, palmlelie, kan prima overwinteren in ons Nederlands klimaat. Deze sterke plant met een prachtig grijsblauwe kleur heeft weinig verzorging nodig.
 • Sedum spathulifolium ‘Purpureum’, heeft een mooie grijze tot bordeaux-rode kleur met gele bloemen in mei en juni. Deze bodembedekker van 10 centimeter staat graag zonnig en is prima winterhard.
 • Sedum kamtschaticum, bloeit goudgeel van mei tot augustus en wordt 10 centimeter hoog, winterhard.
 • Sedum reflexum bloeit in juni en juli met stervormige, gele bloemetjes en wordt 20 centimeter hoog, winterhard.
Marieke de Geusgapgardens, shutterstock. Met dank aan: Herbert Riphagen.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden