Waarschuwing: er gaan nepmails rond die zogenaamd afkomstig zijn van de Belastingdienst. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Let op: valse Belastingdienst-mail met QR-code is van oplichters

De laatste tijd heb je misschien al vaker waarschuwingen gelezen over nepmails van bijvoorbeeld de trombosedienst of pakketjes van PostNL. Het is wederom oppassen geblazen: dit keer gaat er een valse mail rond van de Belastingdienst.

Ze zijn vaak bijna niet van echt te onderscheiden, de nepmails die de laatste tijd circuleren. Oplichters proberen vanuit de naam van officiële instanties geld af te troggelen. Nu is de Belastingdienst aan de beurt.

Valse mail van de Belastingdienst

De nepmail die op dit moment rondgaat bevat een QR-code. In de desbetreffende mail staat dat je deze moet scannen om je belastingschuld af te betalen. Daarbij staat kenmerk BND2410576 vermeld. Je zou een bedrag van 241,92 euro binnen drie dagen (met een dagtekening van 16 oktober 2022) moeten betalen. Maar dat kun je beter niet doen, want deze mail is hartstikke nep.

Logo van de Rijksoverheid

En dat zou je op het eerste oog misschien niet zeggen. De mail die zogenaamd van de Belastingdienst is, lijkt behoorlijk geloofwaardig. Bovenaan de mail zie je het logo van de Rijksoverheid. De oplichters doen alsof de mail van de afdeling Toeslagen van het Ministerie van Financiën komt en dat je een openstaande schuld hebt. In de mail wordt gesproken over een ingebrekestelling en mogelijke incassokosten. Er zijn zogenaamd al meerdere herinneringen verstuurd en dit is nu je laatste kans om deze ‘schuld’ toch nog te betalen. De betalingstermijn is inmiddels verstreken.

Trucs van oplichters

Dat zijn allemaal ‘foefjes’ om je bang te maken. De oplichters hopen dat je je onder druk voelt staan en je geïntimideerd voelt. Maar het is helemaal niet zo gek als je hierin zou trappen. De mail is namelijk behoorlijk geloofwaardig.

Bij andere valse mails heb je misschien weleens gezien dat je gevraagd wordt om op een link te klikken. Daarmee word je doorgeleid naar een nepsite, waarna oplichters op je inloggegevens duiken en je bankrekening proberen te plunderen. Maar bij deze nepmail van de Belastingdienst doen ze het nét even anders. In plaats van een link staat er dit keer een QR-code in.

Betaalpagina met nepbedrag

Als je de QR-code scant, word je doorgeleid naar een betaalpagina van de wettige betalingsverwerker SumUp. Er wordt een betaalverzoek van 241,92 euro aangemaakt vanuit de naam van een Rotterdams administratiekantoor. Dit is uiteraard allemaal hartstikke nep.

De Belastingdienst laat zelf weten dat het hier inderdaad om een valse mail gaat. Als je deze mail krijgt, kun je deze het beste negeren en direct verwijderen.

Website van het Jaar 2022

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Bron | Kassa

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden