oplichtingstruc koopzegels Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Let op: nieuwe oplichtingstruc met supermarktkoopzegels op social media

Zie je op social media een barcode van een Albert Heijn-bonuskaart voorbijkomen? Gebruik hem niet. De kaart belooft extra veel voordeel, maar in werkelijkheid betaal je voor de koopzegels van oplichters.

De oplichtingstruc voor de spaarzegels van Albert Heijn werkt als volgt: aan de bonuskaart die circuleert zit de koopzegelactie gekoppeld. Zodra je de barcode bij een Albert Heijn-kassa scant, moet je betalen voor de koopzegels. Die komen alleen niet op jouw bonuskaart terecht, maar op de kaart van de oplichters. En zo weten ze op slinkse wijze geld te verdienen. Volgens de Fraudehelpdesk, die sinds de zomer meldingen ontvangt van deze oplichtingstruc, is het een ‘vrij nieuwe manier om mensen geld afhandig te maken’. Ook Albert Heijn baalt van de oplichtingstruc. “Wij adviseren onze klanten altijd hun eigen bonuskaart te gebruiken,” laat een woordvoerder weten aan NU.nl.

Koopzegels

Tot anderhalf jaar geleden kregen klanten aan de kassa nog papieren spaarzegels, die ze vervolgens in een boekje plakten. Inmiddels gaat dat allemaal digitaal en komen de zegels bij het afrekenen op je bonuskaart terecht. En dat levert – mits je niet te maken krijgt met deze oplichtingstruc – best wat op. Bij de Albert Heijn kun je voor elke euro aan boodschappen een koopzegel van tien cent kopen. Een volle spaarkaart bestaat uit 490 zegels en kost in totaal 49 euro, maar levert je 52 euro op. Een rente van 6 procent, dus. Verschillende supermarkten werken met koopzegels, al betaal je niet overal dezelfde prijs voor één zegel. Zo kost een spaarzegel bij de PLUS slechts 2 cent.

Besparen in de supermarkt

Nu de boodschappen steeds duurder worden, is een tripje naar de supermarkt al gauw een rib uit je lijf. Het sparen van koopzegels is dan een slimme manier om wat geld te besparen. Ook het speuren naar aanbiedingen loont. Meer slimme tips om geld te besparen in de supermarkt? Annemarie van Gaal, expert op het gebied van financiën, helpt je in dit artikel op weg.

Bron | NU.nl

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden