Remove excess polyurethane foam with a knife. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Let op: huizen isoleren met purschuim mogelijk gevaarlijk

In deze tijd, waarin de energie- en gasprijzen steeds verder stijgen, proberen we onze huizen te verduurzamen. Purschuim is een van de alternatieven om je huis te isoleren. Toch gaat de verwerking en het spuiten van het schuim niet altijd goed. Dit blijkt uit een nog niet uitgebracht rapport van ingenieursbureau Royal Haskoning.

Op dit moment zijn er in Nederland zo’n 300.000 huizen geïsoleerd zijn met pur. Jaarlijks komen er 10.000 huizen bij. In principe is dit dan ook geen probleem. Alleen uit het rapport blijkt dat het soms mis kan gaan bij de verwerking en het spuiten van het purschuim. Dit kan leiden tot serieuze gezondheidsrisico’s.

Hoe schadelijk is purschuim?

Bij het aanbrengen van Purschuim voor isolatie worden twee stoffen ter plekke gemengd. Polyol en isocyanaat. Die stoffen zijn vloeibaar en als ze worden gemengd en opgespoten met een blaasmiddel ontstaat er een stevig schuim. Wanneer er bij dit proces iets fout gaat, kan dat voor serieuze gezondheidsklachten zorgen. Hoe vaak dat gebeurt, meldt het rapport van Royal Haskoning niet.

Toxicoloog Paul Scheepers vertelt aan RTL Nieuws dat hij zich zorgen maakt over de verwerking van purschuim. “Een verkeerde mengverhouding of het te snel en in te grote hoeveelheden aanbrengen van het schuim kan ervoor zorgen dat de pur zich gaat opwarmen.” Daar ontstaan dan vervolgens de afvalproducten die de ernstige klachten kunnen veroorzaken. Chemicus Atie Verschoor voegt daar nog aan toe dat er in purschuim MDA kan zitten. “Dit is een chemische stof die je DNA kan aantasten en ervoor kan zorgen dat je vruchtbaarheid afneemt”, legt ze uit. Ook neemt de kans op kanker toe door deze chemische stof.

Welke klachten kun je krijgen van purschuim?

Verschoor legt verder uit dat er ook nog andere klachten kunnen ontstaan door een verkeerde verwerking van dit schuim. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

  • Hevige irritatie aan je ogen
  • Hevige irritatie van mond- en slijmvliezen
  • Huiduitslag
  • Vermoeid raken
  • Neusbloedingen

Hoe herken je purschuim?

Weet je niet of jouw huis geïsoleerd is met purschuim? Dan is het handig om eens in de kruipruimte te kijken. Daar je kijken of je daar een gele laag purschuim ziet zitten. Is het verstandig om meteen in actie te komen als je het schuim ziet zitten? Volgens Scheepers niet. Als je geen last hebt van de bovengenoemde klachten van het purschuim, dan kun je het beter laten zitten. Waarom? Het verwijderen van het purschuim kost veel moeite en geld en het kan misschien extra risico opleveren.

Als je twijfels hebt over je isolatie, dan kun je je huis het beste onafhankelijk laten beoordelen. Op deze manier kun je dan ook gebruik maken van een schaderegeling.

Bron | RTL nieuws

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden