Zwemles voor volwassenen: zo ziet dat eruit Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Leren zwemmen als volwassene: zo pak je dat aan

Presentator en Omroep MAX-bestuurder Jan Slagter vertelde in zijn podcastserie dat hij naar aanleiding van een ongeluk in het water op zwemles gaat. En misschien is het wel helemaal niet zo’n slecht idee om op volwassen leeftijd je zwemvaardigheid op te krikken. Maar hoe pak je dat aan?

We vertellen je meer over zwemles als je volwassen bent.

Zwemles voor volwassenen

Het is zo normaal: als kind ga je op zwemles en haal je je zwemdiploma('s). Maar daarna doe je eigenlijk niets meer om die zwemvaardigheid op peil te houden. Eens in de zoveel tijd neem je een verfrissende duik in het zwembad, een meer of de zee, maar daar houdt het ook wel bij op. Het kan dan verstandig zijn om, zeker als je lang niet gezwommen hebt, een aantal zwemlessen te nemen. Je vaardigheid weer even opfrissen. En als je helemaal nooit zwemles gehad hebt, kun je ook als je volwassen bent gewoon nog op zwemles gaan.

Zo ziet zwemles voor volwassenen eruit

Denk je bij zwembad meteen aan leren drijven, duiken door het gat en het oefenen van de borstcrawl, dan zit je wel redelijk goed. Volgens de Nationale Raad Zwemveiligheid is zwemles voor volwassenen er vooral om je zwemvaardigheden te verbeteren. Onder begeleiding van een zweminstructeur, leer je hoe je de zwemslagen uitvoert en raak je vertrouwd met en in het water.

Zwemlessen beginnen vaak met de basis in een ondiep bad waarin je gewoon kunt staan. Zo kun je aan het water wennen, zeker als je nooit zwemles gehad hebt. Ook leer je drijven. Ben je vertrouwd met het water en durf je meer? Dan ga je verder oefenen met de zwemslagen en ga je in steeds dieper water zwemmen. Je kunt ook extra vaardigheden leren, zoals springen of duiken, onder water zwemmen, draaien en survival. Zo ga je extra veilig het water in. Als je al ervaring hebt met zwemmen, kan het zijn dat je een deel van de lessen kunt overslaan. Geef dit dan vooral aan bij de instructeur, zodat je kunt instappen bij jouw niveau.

Hoeveel kost een zwemles?

Als je je zwemvaardigheid wilt opkrikken, is het ook fijn om te weten wat het kost. Dit verschilt per zwembad, dus als je de exacte prijzen wilt weten, kun je het best bij jouw zwembad kijken. Wel kun je er vanuit gaan dat je per maand tussen de 30 en 45 euro betaalt, voor één keer zwemmen per week. Meestal heb je dan lessen die tussen de 45 en 60 minuten duren.

Hoe lang duurt een traject?

Hoelang het duurt voordat je zwemvaardigheid weer op peil is, is lastig in te schatten. Goed leren zwemmen kost veel tijd, maar hoe veel tijd verschilt van persoon tot persoon. Je kunt als vuistregel aanhouden dat je als beginnende zwemmer ongeveer een jaar nodig hebt om je eerste diploma te halen. Maar als je alleen je zwemvaardigheid wilt opkrikken, is dit natuurlijk minder.

Bron | Nationale Raad Zwemveiligheid, Zwemlesspecialist.nl

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden