Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Lekkerbekken en vakantiegangers opgelet: culinair genieten doe je in Lorraine!

hgkk.png

– In samenwerking met Voyages en Lorraine –

De Franse streek Lorraine is niet alleen een prachtige vakantiebestemming, je vindt er ook culinaire plekken en lokale producten waar je je vingers bij aflikt. Proef bijvoorbeeld eens blauwe bosbessentaart of het kenmerkende fruit van deze streek: de mirabel.

Ga je mee naar de Lorraine?

De authentieke en onontdekte streek Lorraine ligt in het noordoosten van Frankrijk, aan de grens met Duitsland, België en Luxemburg. Het is nog geen 500 kilometer rijden van Utrecht en daarom een geschikte vakantiebestemming voor wie niet ver weg wil, maar wél wil genieten.

Specialiteiten van de streek

Deze streek is goed vertegenwoordigd in culinaire hoogstandjes. We noemen er een paar, om te proeven of te bezoeken:

1) Met stop op één: de mirabel. Deze goudgele, geurige pruimensoort is typisch voor de streek. Lorraine telt maar liefst 250.000 mirabellenbomen: goed voor 70% van de wereldproductie! Van half augustus tot half september prijkt de mirabel op marktkraampjes en in de boomgaarden van de streek. De rest van het jaar vind je de vrucht terug in koekjes, taart en snoepgoed, jam, siroop, vruchtendrank, likeur en brandewijn. Absolute aanrader is Maison de la mirabelle in het dorpje Rozelieures, midden in Lorraine. De familie Grallet produceert en distilleert hier al sinds 1860 mirabellen. Geniet in de boomgaarden (vanaf half augustus) of maak in het Mirabellenhuis gebruik van een rondleiding. Leuk: neem een kijkje in het winkeltje voor de lekkerste producten op basis van mirabellen. Klik hier voor meer informatie.

sdfhewflws

2) Oké. Eerlijk is eerlijk: de cosmeticalijn van spa Villa Pompéi is geen culinair hoogstandje, maar zeker noemenswaardig omdat er ook de hierboven beschreven mirabellen voor worden gebruikt. Je vindt het bij Villa Pompéi in Amnéville-les-Thermes. Deze bestemming ligt in de buurt van Metz en langs de snelweg en is ideaal voor een wellnessmoment in je vakantie of op onderweg naar het zuiden van Frankrijk.

A 12473

3) Het verhaal gaat dat de madeleine, het kleine bolle cakeje in de vorm van een sint-jakobsschelp, in 1755 in Lorraine het daglicht zag. Madeleine, dienstmeid van hertog Stanislas, bedacht namelijk het recept van deze lekkernij in het kasteel van Commercy. Marcel Proust, de beroemde Franse schrijver uit het begin van de 20e eeuw, was groot fan van het cakje en doopte graag zijn madeleine in de thee, het deed hem denken aan zijn kinderjaren. Hij wijdde er zelfs enkele pagina’s aan het cakeje in een van zijn werken. De beste adressen? Madeleines proef en koop je bij boetiek ‘A la Cloche Lorraine‘ (sinds 1928) en bij ambachtelijke madeleinebakkerij ‘Madeleine Zins‘ (sinds 1951). Klik hier voor meer informatie.

Madeleines

4) Smulpaap? Dan is de bosbessentaart van de Vogezen een must! De blauwe bosbes ‘Brimbelle’ is een supergezonde kleine vruchtje en vind je in de bossen van de Vogezen. Smullen van een flink stuk bosbessentaart, vers uit de oven is een must als afsluiter van een traditionele maaltijd in een ferme-auberge, na een wandeling op de Bergkamroute.

Tarte aux myrtilles

Zin om naar Lorraine te gaan?

Bloeiende Mirabellenbomen, waterplezier en weelderige natuur, een indrukwekkende geschiedenis en mooie steden: de Franse streek Lorraine is een reisbestemming waar je je wel heel goed kunt vermaken. Weg van massatourisme. Deze tien plekken moet je in ieder geval bezoeken.

Fijne vakanties en meer informatie vind je ook bij het VVV-kantoor van deze streek.

Au revoir et bonnes vacances !

Ook interessant