MT1920 M1920 Lezen kijken luisteren Beeld Redactie
Beeld Redactie

PREMIUM

Lekker veel boeken en films die je niet wilt missen

Heerlijk onderuitgezakt genieten van familie-intriges, verhalen over dappere verzetsstrijders en fijne muziek met een seventies sound.

MT1920 M1920 Lezen kijken luisteren Beeld

Net verschenen

Een moeder blijft van je houden

Roman | In Hoe je van je dochter moet houden van Hila Blum, kijkt een (groot)moeder ’s avonds stiekem door het raam van het Groningse huis waar haar dochter met man en twee dochtertjes woont. De vrouw belt niet aan, maar neemt het vliegtuig terug naar haar Israëlische huis. Waarna zich een ontroerend verhaal ontvouwt over de fouten die tot verwijdering hebben geleid tussen moeder en dochter.
€ 23,99 (Cargo).

Heeft het leven zonder kind betekenis?

Non-fictie | Marieke Poelmann draagt Een eiland in de tijd op aan ‘iedere vrouw die denkt dat ze het gewicht van een lege buik alleen moet dragen’. Marieke verloor in 2010 haar ouders bij de vliegramp in Tripoli. Haar verlangen naar een kind wordt bemoeilijkt door de hormoonaandoening PCOS. In dit mooie, openhartige boek stelt zij zichzelf de vraag: Wat als er geen voor én geen na is?
€ 20,99 (Prometheus).

Onze ingenieuze baarmoeder

Non-fictie | Dat wij een baarmoeder hebben merken we vanaf onze eerste menstruatie; een gemiddeld veertig jaar durend maandelijks ongemak. De baarmoeder functioneert natuurlijk ook als veilig nest voor een groeiende foetus. En weer later speelt het orgaan een belangrijke rol tijdens de soms tumultueuze menopauze. Corien van Zweden en gynaecoloog Marlies Bongers schreven de fascinerende biografie van onze even ingenieuze als onbegrepen baarmoeder.
€ 22,50 (De Arbeiderspers).

MT19 Horizontale lijn Beeld
MT1920 M1920 Lezen kijken luisteren Beeld

3x Couturiers

 1. Over de modefamilie Gucci
  Moord, hebzucht, bedrog... Het verbijsterende verhaal van de opkomst en ondergang van familie-imperium Gucci werd niet voor niets succesvol verfilmd. Deze biografie vertelt nog meer.
  Het huis Gucci door Sara Gay Forden € 23,99 (Ambo | Anthos).
 2. Over vier iconische couturehuizen
  De bijzondere verhalen achter couturehuizen Chanel, Dior, Gucci en Prada zijn samengebracht in deze mooie cassette.
  Little box of style, De meeslepende verhalen van Chanel, Dior, Gucci en Prada door Emma ­Baxter-Wright, Laia Farran Graves en Karen Homer € 55 (Kosmos).
 3. Over de muze van Christian Dior
  Justine Picardie beschrijft het opmerkelijke leven van Catherine, Christian Diors zus. Verzetsvrouw in Tweede Wereldoorlog, overlever van Ravensbrück en uitgegroeid uit tot de muze van het iconische modehuis.
  Miss Dior door Justine Picardie € 29,99 (NieuwAmsterdam).
MT19 Horizontale lijn Beeld
MT1920 M1920 Lezen kijken luisteren Beeld

Album

Mama swingt

Onversneden jarenzeventigsoul met een lekkere zomerse vibe. Soms swingend, dan weer laidback of broeierig. De Britse band Mamas Gun rond vocalist en producer Andy Platts biedt het allemaal. Platts is een druk baasje. Hij is namelijk ook de leadzanger van de groep Young Gun Silver Fox, waarmee hij de laatste jaren meerdere albums uitbracht en al geregeld op de Nederlandse poppodia speelde. Cure The Jones is alweer het vijfde album van Mamas Gun.
Cure The Jones, nu verkrijgbaar.

TV

Moedig verzet

De Surinaamse verpleegster Elisabeth Bergen nam tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse onderduikers in huis. Ze veinsde zelfs een zwangerschap toen bleek dat één van haar onderduikers in verwachting was. Het is een van de verhalen uit het drieluik Vergeten helden. In de serie duikt presentator Jörgen Tjon in het leven van een aantal helden uit de Nederlandse koloniën. Hij spreekt de nabestaanden en reist naar locaties die een rol speelden in de verzetsacties.
Vergeten helden, 2, 3 en 4 mei om 22.15 uur op NPO 2.

MT19 Horizontale lijn Beeld
MT1920 M1920 Lezen kijken luisteren Beeld

Film

3x Nieuw in de bioscoop

 1. Onmogelijke liefde
  De jonge Joodse Helena Citron wordt in 1942 naar Auschwitz gedeporteerd. Ze begint daar een onwaarschijnlijke romance met SS-officier Franz Wunsch. Hij is smoorverliefd en beschermt haar. Dertig jaar later wordt Citron opgeroepen om tegen Wunsch te ­getuigen. Deze documentaire reconstrueert hun verhaal aan de hand van oudere interviewopnamen met Citron, haar zus en met Wunsch.
  Love, it was not, nu in de bioscoop.
 2. Crawleys op avontuur
  In de tweede bioscoopfilm van de tv-serie Downton Abbey is de familie Crawley klaar voor een nieuw avontuur nadat ze bezoek kregen van de Britse koning en koningin. Ze reizen naar het zuiden van Frankrijk. Daar is Violet Crawley (Maggie Smith) in het bezit gekomen van een riante villa, die ze dankzij een oude jeugdliefde heeft bemachtigd.
  Downton Abbey: a new era, nu in de bioscoop.
 3. Geheugenverlies
  Erik van Looy kennen we als de geestige presentator van de Belgische versie van De slimste mens. Hij is ook filmregisseur. In 2003 maakte hij De zaak alzheimer, over een huurmoordenaar met geheugenverlies. Van deze thriller is nu een Amerikaanse remake gemaakt.
  Memory, nu in de bioscoop.
Heleen Spanjaard (lezen)Ernest Marx (kijken en luisteren).Redactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden