Margriet logo
null Beeld Getty Images/Tetra images RF
Beeld Getty Images/Tetra images RF

Leestips nodig? 5 favoriete boeken van Margriet-lezeressen

Wij zijn dol op ons terugtrekken met een kop thee en een goed boek, en aanraders zijn daarom altijd welkom. Voor Wereld Boekendag vroegen we jullie op Facebook naar jullie favoriete boeken, en daar kwam het onderstaande lijstje uit.

Van spannende thrillers tot mooie waargebeurde verhalen.

Bettine Vriesekoop – Het China-gevoel van Pearl S. Buck

Femmie tipt het nieuwste boek van Bettina Vriesekoop, want het heeft “een prachtige verhaallijn”. Dit waargebeurde verhaal gaat over de Amerikaanse schrijfster Pearl S. Buck, die in het begin van de 20e eeuw opgroeide in China. Op latere leeftijd schreef ze over haar ervaringen en won toen als eerste Amerikaanse vrouw de Nobelprijs voor de Literatuur (1938). Vriesekoop zelf bezoekt China ook sinds de jaren 70 al regelmatig, en brengt in dit boek haar fascinatie voor Pearl. S. Buck én het China-gevoel op een prachtige manier over naar de lezer (Uitgeverij Brandt, bestellen).

Wendy Holden – De baby’s van Mauthausen

Els tipt naar aanleiding van onze oproep het waargebeurde oorlogsverhaal De baby’s van Mauthausen. Drie zwangere, Joodse vrouwen belanden in Auschwitz, zonder van elkaars bestaan af te weten. Alle drie vechten ze om hun ongeboren kind te beschermen door hun zwangerschap te verbergen. Tijdens een massatransport naar Mauthausen bevallen de drie ondervoede vrouwen, en overleven wonder boven wonder de laatste oorlogsdagen dankzij de hulp van medepassagiers. “Zo dapper, de mensen die hen hebben geholpen met gevaar voor eigen leven”, zegt Els hierover (The House of Books, bestellen).

Lees ook:

Boekentips nodig? Dít zijn de favorieten van de Margriet-redactie

Lucinda Riley – De lavendeltuin

Lezeres Dien vond De lavendeltuin van Lucinda Riley enorm mooi. We kennen deze schrijfster allemaal van haar De zeven zussen-serie, maar ook dit verhaal is zeker het lezen waard. Emilie de la Martinières erft na de dood van haar moeder het familiekasteel in het Franse Côte d’Azur. Een droom, zou je denken, maar aan het kasteel kleven enorm veel schulden én onontdekte familiegeheimen. Welke rol hebben Emelies voorouders in de Tweede Wereldoorlog gespeeld? Ze duikt in het verleden en doet een schokkende ontdekking (Xander Uitgevers, bestellen).

Sander de Hosson – Slotcouplet

Longarts Sander de Hosson behandelt patiënten met een ongeneeslijke ziekte, bij wie de laatste levensfase is aangebroken. In het boek Slotcouplet vertelt hij openhartig over zijn ervaringen en emoties bij deze vaak ingewikkelde ziektegeschiedenissen, en zijn worsteling met de vraag: waar ligt de grens van geneeskunde? Moet alles dat kan ook echt gebeuren? Lezeres Yvonne zegt over het boek: “Zo zou de hele zorg moeten zijn. Er zit altijd een mens achter zijn ziekte." (De Arbeiderspers, bestellen).

Linda van Rijn – Zoutelande

De aanrader van lezeres Gezine, is echt een boek om de tuin en onder het zonnetje mee in te duiken. Eline van As gaat met haar twee vriendinnen Lydia en Sascha jaarlijks op vakantie. Dit jaar is Lydia met haar man Gert een strandtent begonnen op Zoutelande, dus gaat de reis deze keer daar naartoe. Het valt Eline al snel op dat Lydia er helemaal doorheen lijkt te zitten, en ze doet haar best haar vriendin te helpen ontspannen. Maar dan ontdekt ze al snel dat er iets niet klopt aan het gedrag van Lydia. Heeft het misschien met het flirtgedrag van Gert te maken? Of met de recente verdrinking in Zoutelande? Tegen de tijd dat Eline ontdekt wat er aan de hand is, zit ze er zelf al middenin (Uitgeverij Marmer, bestellen).

Beeld | Getty Images

Quirine BrouwerGetty Images/Tetra images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden