Leeftijdsclassificatie Pietje Bell aangepast: wordt de film op oudjaarsdag uitgezonden? Beeld ANP /  ANP Kippa
Beeld ANP / ANP Kippa

Leeftijdsclassificatie Pietje Bell aangepast: komt de film op oudjaarsdag op tv?

De film Pietje Bell kwam in 2002 al uit, maar twintig jaar na dato staat de film volop in de belangstelling. Na klachten is de leeftijdsclassificatie aangepast naar 12 jaar en ouder, tot ongenoegen van de producent en kijkers. Nu rijst de vraag: kan de film op oudjaarsdag uitgezonden worden?

De film had eerst de classificatie ‘voor publiek van alle leeftijden’, maar volgens Kijkwijzer voldoet dit niet meer aan de huidige richtlijnen. “Naar aanleiding van een klacht heeft het bureau van de Kijkwijzer de onlineaanbieder gevraagd om de film opnieuw te classificeren op basis van de huidige richtlijnen,” aldus de Kijkwijzer. “Dit heeft de online aanbieder gedaan, waardoor de classificatie van de film is aangepast naar 12 jaar vanwege geweld.”

Aangepaste leeftijdsclassificatie

De leeftijdsclassificatie van Kijkwijzer is een informatief systeem. De organisatie geeft hiermee aan tot welke leeftijd beelden in een bepaalde film of serie schadelijk kunnen zijn voor kinderen en welk soort schadelijke beelden te zien zijn. Denk bijvoorbeeld aan het symbool van een vuist. Deze geeft de indicatie dat er geweld te zien is, waarvan kinderen agressief of bang kunnen worden.

Na meerdere klachten over het geweld tegen kinderen dat in de film Pietje Bell te zien is, wordt de leeftijdskeuring aangepast. Daarover zegt directeur Tiffany van Stormbroek van NICAM, de organisatie waar Kijkwijzer onder valt: “De keuring in 2002 was alle leeftijden. Maar de samenleving en de kennis over wat beelden voor invloed op kinderen hebben verandert,” legt ze uit. De klachten die binnenkwamen gingen met name over jonge kinderen die nachtmerries kregen van de scènes waarin geweld tegen kinderen te zien is.

‘Van de zotte’

Pietje Bell is op dit moment te zien bij meerdere streamingdiensten, zoals Netflix, Disney+ en de NPO. De oorspronkelijke distributeur, die de film in 2002 de oude keuring gaf, bestaat niet meer. Producent Dave Schram laat weten dat hij de nieuwe leeftijdskeuring ‘van de zotte vindt’. “Wat voor klacht was dit, en wat is na twintig jaar opeens mis met de film? In de loop der jaren hebben miljoenen mensen hier zoveel plezier aan beleefd. En nu wordt Pietje Bell opeens op één lijn gezet met gewelddadige actiefilms als James Bond of Spider-Man?”

Eerder noemde Schram de Kijkwijzer al “een volstrekt gedateerd systeem dat gemakkelijk te manipuleren is”. Het gebeurt vaker dat een keuring van een film of programma op basis van één of twee klachten wordt aangepast. Zo kreeg de animatieserie South Park na twintig jaar opeens de keuring 12 jaar en ouder vanwege het grove taalgebruik.

Wel of niet uitgezonden op oudjaarsdag?

Een nieuwe leeftijdsclassificatie klinkt niet als een groot probleem, maar het zorgt ervoor dat de NPO moet besluiten of het op zaterdag 31 december wel of niet uitgezonden wordt op NPO3. Eerder kreeg Schram een mail met de mededeling dat de film vanwege de nieuwe keuring uit de programmering gehaald was. Dit omdat de NPO een richtlijn heeft waarin staat dat er in de jeugdprogrammering geen producties worden uitgezonden met de keuring 12 jaar en ouder. Later liet de NPO weten te onderzoeken of de film nog kan worden uitgezonden en zo ja, of er aanpassingen moeten worden gedaan. Volgens Schram zullen de NPO en KRO-NCRV dinsdag 27 december een definitief besluit nemen.

Bron | ANP, Kijkwijzer

Nynke KooyANP / ANP Kippa

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden