Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Vanaf déze leeftijd geef je (volgens onderzoek) niet meer om wat anderen denken

vanaf-deze-leeftijd-geef-je-niet-meer-om-wat-anderen-denken.jpg

Of het nu gaat om outfits, je baan of je financiën, we kunnen ons regelmatig nogal druk maken om de mening van iemand anders. Zélfs mensen die we totaal niet kennen. Heb jij daar vaak last van? Dan ben je waarschijnlijk nog geen 46, want vanaf die leeftijd geven we volgens nieuw onderzoek niet meer om wat anderen denken.

Dat blijkt uit een nieuwe kleinschalige studie, gedaan onder 2000 Britse proefpersonen.

46 jaar oud

Pas als we 46 zijn geven we niet meer om wat anderen denken, blijkt dus uit deze ondervraging. En dat is eigenlijk zonde, vooral als je kijkt naar wat mensen ná die leeftijd zeggen over hun zelfvertrouwen. Zij die zich comfortabel voelen in hun eigen lichaam en helemaal zichzelf kunnen zijn, zeggen in 72 procent van de gevallen aanzienlijk gelukkiger en tevredener te zijn. Jammer dat we daar vaak zó lang op moeten wachten, dus.

Tevreden over uiterlijk

Hoewel 46 de leeftijd is dat we niet meer (zo veel) blijken te geven om wat anderen van ons denken, is het niet zo dat we alle zorgen pas op die leefijd van ons afschudden. Over ons uiterlijk worden we gelukkig gemiddeld wat eerder minder onzeker. Mannen zijn gemiddeld 34 jaar oud als ze comfortabel zijn met hun eigen uiterlijk en vrouwen bereiken dat punt gemiddeld twee jaar later, als ze 36 zijn. Nog steeds natuurlijk best een lange tijd voor al die onzekerheid en twijfels. Met relaties zijn we gemiddeld trouwens op ons 37ste helemaal tevreden en content, terwijl we over onze carrière drie jaar later pas echt blij zijn.

Lees ook:
Dit zijn de 5 onverwachte voordelen van onzekerheid

Mening geven

Een van de dingen waar de meesten van ons pas op latere leeftijd echt zelfverzekerd en comfortabel mee zijn, is onze financiële situatie. Gemiddeld bereik je op dat gebied pas na je vijftigste echte zekerheid. Een andere schokkende vondst: mannen durven vijf jaar eerder hun mening uit te spreken dan vrouwen, die dat liever tot een leeftijd van 45 jaar voor zich houden omdat ze bang zijn wat anderen van ze denken.  

Hoe geef je minder om wat mensen denken?

Maar hoe zorg je ervoor dat je niet meer zo veel geeft om wat anderen denken, naast dat het met een hogere leeftijd komt? Ongeveer een op de drie ondervraagde volwassenen zegt dat het kwam door ouderschap, terwijl ook een aantal aangeeft dat zelfredzaamheid door bijvoorbeeld autorijden erg hielp. Maar: 29 procent geeft aan te denken dat pas toen ze met pensioen gingen al die zorgen wegvielen, dus dan moeten sommige van ons nog éven geduld hebben.

Bron | Metro UK
Beeld | Getty Images

Ook interessant