null Beeld

‘Lazarus, het laatste meesterwerk van Bowie, is geniaal, groots en meeslepend’

Al sinds oktober vorig jaar kan menig David Bowie-fan genieten van Bowies' laatste meesterwerk: Lazarus in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Afgelopen donderdag mochten wij de musical op een feestelijke manier aanschouwen, vanwege de première-avond van William Spaaij (in zijn rol als Valentine) en Lottie Hellingman (in de rol van Elly).

En wat speelden zij de sterren van de hemel!

Het verhaal Lazarus na de film

Lazarus is het vervolg op de film The Man Who Fell To Earth uit 1973, waarin David Bowie de rol van Thomas Newton speelt. Lazarus begint waar de film eindigt: in het appartement van Thomas Newton. Een man (of is hij een alien van een andere planeet?) subliem gespeeld door Dragan Bakema - die zich onbegrepen voelt op aarde - wordt achtervolgd door een liefde uit zijn verleden en verlangt naar ontsnapping (en de dood).

Geen traditionele musical

Als je Bowie zijn werk een beetje kent, dan weet je ook dat je geen traditionele musical hoeft te verwachten. Het is een audiovisueel pareltje met bijzonder goed acteerwerk. En het mooie is: in alles zie je Bowie terug. Niet alleen zijn grote hits als Heroes, Changes, Life on Mars? en Absolute Beginners komen langs, maar ook een aantal nieuwe nummers worden ten gehore gebracht. Niet door Bowie zelf natuurlijk, maar door een sterke live-band, vanachter een glazen wand op het podium.

De nummers van Bowie

De setting, de muziek, het spel; het voelt meer als een theaterstuk. Al staan er maar twee meubelstukken op het podium (met nog een gigantisch scherm in het midden), de setting sleurt je met gemak mee in de wereld van Newton, zowel in zijn hoofd als in de wereld om hem heen. Je voelt met hem mee in zijn struggles en het verlangen naar de dood. Je wilt hem helpen, net als het engelachtige meisje (gespeeld door Juliana Zijlstra) met haar prachtige stem. Maar je begrijpt Elly ook wanneer zij voor hem valt en toch ook een beetje de weg kwijtraakt. De nummers van Bowie passen naadloos in het spel en worden knap vertolkt door de Nederlandse cast. Wat een genie is hij toch!

Meesterwerk

Het verhaal, de lijn, het werk van Lazarus is gefragmenteerd, net zoals Bowie zijn songteksten dat altijd zijn geweest. Maar het spel van de acteurs is subliem. In het begin was bet heel even wennen aan Bakema in de rol van Newton en Spaaij in de rol van jolige Valentijn, maar uiteindelijk maken zíj dit meesterwerk tot een succes.

De musical 'Lazarus' is nog tot en met 5 april te zien in het DeLaMarTheater in Amsterdam en toert daarna nog door de rest van het land. Zelf ook dit bijzondere spektakel bijwonen? Bestel via Margriet nu kaarten met maar liefst 20 euro voordeel!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Stage Entertainment Nederland

Lieke Beemsterboer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden