Moeilijk persoon kenmerken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lifestyle

Lastig in omgang: dit zijn de zeven kenmerken van een moeilijk persoon

Op het internet circuleert een quiz om te bepalen of je lastig bent in de omgang. Deze test verwijst naar een persoonlijkheidsonderzoek van klinisch psycholoog Chelsea Sleep. Daarin werden de factoren bestudeerd die een persoon antagonistisch, ook wel tegenstrijdig, maken. Daaruit kwamen zeven ‘onaangename’ kenmerken en de moeilijke persoonlijkheidstest was geboren.

Wel eens te horen gekregen dat je moeilijk doet? Dan is het misschien interessant om eens naar deze kenmerken te kijken.

Zeven kenmerken moeilijk persoon

De zeven kenmerken worden door de onderzoekers zelf beschouwd als onaangenaam en niet per se als moeilijk. Toch wordt een persoon eerder als lastig of moeilijk beschreven en is het gedrag vaak onaangenaam. Voordat we gaan kijken naar de uitslagen van de test, delen we eerst de zeven kenmerken van een moeilijk persoon.

  1. Ongevoeligheid: als jij ongevoelig en zelfs met minachting reageert op verhalen van anderen, zorgt dit voor een onveilig gevoel bij de mensen om je heen.
  2. Grandioos: voel jij je vanbinnen altijd grandioos, dan kan dit leiden tot opscheppen, anderen afwijzen en geloven dat je boven de regels staat. Dit is ook een kenmerk dat voorkomt bij narcisme.
  3. Agressie: uit jij je té snel agressief in situaties, dan ben je vaak niet bereid of in staat om het probleem rustig op te lossen.
  4. Verdenken: iedereen heeft wel eens verdenkingen. Maar wanneer deze negatieve verdenkingen dagelijks voorkomen, kunnen er nare situaties ontstaan waarin anderen geschaad worden, en kan dit voor een moeilijke relatie zorgen.
  5. Manipulatief: wanneer manipulatie wordt gebruikt als eigenschap om de mensen in je omgeving onder druk te zetten of openlijk te bedriegen, kan dat zeker als problematisch worden beschouwd.
  6. Dominantie: er is altijd wel een dominante persoon in de groep te vinden. Pas wanneer deze eigenschap voor tegenstrijdigheden gaat zorgen, kan dit wijzen op een moeilijk persoon.
  7. Risico’s nemen: soms moet je risico’s nemen in het leven. De uitkomst van een riskante keuze kan niet altijd worden voorspeld. Toch nemen moeilijke mensen over het algemeen veel risico’s zonder überhaupt over de uitkomst na te denken. Gaan jouw risicovolle keuzes je omgeving (of jou) beïnvloeden, dan kan het snel chaotisch en lastig worden in de groep.

Wat te doen als moeilijk persoon?

Herken je jezelf (of iemand anders) in deze kenmerken van een moeilijk persoon? Wat is dan de volgende stap? Ten eerste hoef je jezelf absoluut niet het stempel ‘moeilijk persoon’ te geven. Het onderzoek dat in de persoonlijkheidstest voorkomt, is uitgevoerd om meer begrip te krijgen op de structuur van een bepaalde persoonlijkheid. De test is dus vooral interessant om meer inzicht te krijgen in je eigen gedrag en of je hier en daar misschien op wat karaktereigenschappen kunt letten. Want ondanks dat jij misschien uit de test komt als moeilijk persoon, wil je dit vaak niet zijn. Omdat het lastig is om je eigen gedrag aan te pakken, is het volgens gediplomeerde geestelijke gezondheidsadviseur GinaMarie Guarino het beste om hulp te zoeken bij een therapeut. Maar om te veranderen moet je genoeg motivatie. Het kan helpen om te denken aan je dierbaren en welk effect jouw lastige gedrag op hen heeft.

Bron | Mindbodygreen

Paulien BergwerffGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden