null Beeld

Last van ratten in huis? Zó kun je ze het beste bestrijden

Als je érgens niet op zit te wachten, dan zijn het wel ratten in huis. De knaagdieren verspreiden ziektes en beschadigen alles wat op hun pad komt. Het is dan ook belangrijk dat je ze zo snel mogelijk bestrijdt.

Maar hoe kun je dit het beste doen? En is er ook een manier om zo’n rattenplaag te voorkomen?

Ratten in huis

Ratten zorgen helaas steeds vaker voor overlast in Nederland. Omdat het verboden is om rattengif in huis te gebruiken, is het bestrijden van dit beestje niet bepaald gemakkelijk. Daarom hier wat handige tips. Omdat voorkomen beter is dan genezen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het überhaupt nooit zo ver komt.

Lees ook

Er dreigt een grote ratten- en muizenplaag in Nederland

Ratten voorkomen

Overlast van ratten kun je voorkomen door ervoor te zorgen dat ze niet naar binnen kunnen komen en door voedselresten in afsluitbare bakken te bewaren. Ook de volgende tips kunnen helpen:

  • Maak luchtgaten, spleten en keldertoegangen dicht, maar zorg wel voor voldoende ventilatie.
  • Laat geen eten rondslingeren en zorg ervoor dat er geen afval rondom je huis ligt.
  • Bewaar voedsel in afsluitbare bakken (ook honden- en kattenvoer) en wees hier consistent in, dus doe dit ook in je kelder, garage of schuur.
  • Kippen in je tuin? Maak hun verblijf dan dicht met een fijnmazig gaas. Zo voorkom je dat ratten van hun voedsel gaan snoepen.
  • Hoewel het hartstikke lief is om voedsel voor tuinvogels neer te leggen, kun je dit met het oog op ratten beter niet doen.
  • Voorkom nestelmogelijkheden bij de opslag van openhaardhout of snoeiafval.

Hoe kun je ratten bestrijden?

Mochten bovenstaande tips al te laat komen, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Hoewel je ratten op je eigen terrein mag bestrijden, is het gebruik van gif verboden (zowel binnen als buiten). Wel zijn bepaalde klemmen en vallen toegestaan. Dit laatste kun je overigens het beste aan een professional overlaten; hij weet namelijk precies hoe hij de vallen en klemmen op een juiste manier kan plaatsen zodat de dieren niet onnodig lijden.

Professional inschakelen

Het is sowieso verstandig om bij ratten altijd een professional in te schakelen. Als je last hebt van ratten, hebben je buren dit waarschijnlijk ook. In zo’n geval helpt het niet als je alleen in je eigen huis wat vallen en klemmen neerzet, er is dan een veel grondigere aanpak nodig. Waarschuw altijd eerst de gemeente, want sommige gemeentes helpen je bij het bestrijden van ratten. Als dit niet het geval is, zal je zelf een professional moeten inhuren.

Lees ook

Dierenambulance laat zien hoe je een muis vooral níet moet vangen

Dit kun je zelf doen om ratten te bestrijden:

Gaten en kieren dichten

Hoewel ratten stukken groter zijn dan muizen, hebben ze maar een klein gaatje nodig om binnen te komen. Zorg er daarom voor dat je gaten en kieren met speciale weringspasta, fijn gaas of staalwol dicht. Wees hier wel voorzichtig mee bij ventilatieopeningen, want roosters en luchtgaten moeten kunnen blijven ventileren. Openingen in spouwmuren kun je afschermen met een weringsplug (of muizenrooster) die de muur afsluit voor knaagdieren, maar de ventilatie gewoon intact laat.

Nooit eten laten slingeren

Deze tip hebben we natuurlijk al genoemd, maar eigenlijk kunnen we ‘m niet vaak genoeg herhalen: laat nooit eten in je huis slingeren. Hiermee trek je ratten aan. Laat je afval dus nooit ophopen en kies voor afsluitbare afvalbakken.

Zorg voor een schoon huis

Hoe schoner en opgeruimder je huis is, hoe minder snel een rat zich hier zal nestelen. Ratten vinden nestmateriaal en beschutting op rommelige plekken waar veel spullen liggen, dus laat niet te veel spullen in je huis rondslingeren. Probeer je tuin ook zo netjes mogelijk te laten. Snoei struiken langs de onderkant af, stapel haardhout netjes op en zorg dat er geen rommel ligt langs gevels en schuurtjes.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Abonneer je op margriet.nl/nieuwsbrief.

Klemmen en vallen zetten

Mocht je toch zelf klemmen willen zetten, is het belangrijk dat je kiest voor klemmen met een inloopstuk zodat ratten niet alleen met hun staart of poot in de klem terechtkomen. Je kunt ook kiezen voor vallen waarin de rat levend gevangen wordt. Wat voor aas het beste werkt is meestal een kwestie van uitproberen. Sommige mensen zweren bij pindakaas en chocola, terwijl anderen chips, harde koeken en zonnebloempitten gebruiken.

Bron | Milieu Centraal

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden