Simpel, maar effectief
Last van pijntjes en kwaaltjes? Neem dagelijks deze houding even aan
We kampen massaal met hoofdpijn, rugpijn, nekpijn en andere pijntjes en kwaaltjes. Tips om die pijn te verlichten of zelfs te voorkomen, zijn dan ook heel welkom. Heb jij bijvoorbeeld al van de Gebroken Kaars-houding gehoord?
Een vrij simpele houding die je heel wat pijntjes en kwaaltjes kan besparen, als we experts mogen geloven. Wij beginnen er vandaag nog mee, maar sommigen moeten er wel mee oppassen.
Houding tegen hoofdpijn, rugpijn, nekpijn en meer
Het gaat om precies te zijn om de Viparita Karani-houding, wat letterlijk ‘omgekeerde werking’ betekent. Het is een yogahouding die ook wel de Gebroken Kaars of Benen tegen de Muur genoemd wordt. Die laatste benaming omschrijft de houding het best: je ligt op je rug, met je benen omhoog gestrekt tegen de muur. En dat zou heel wat vruchten afwerpen voor je gezondheid. Zo stimuleer je je bloedsomloop ermee en de houding zorgt voor ontspanning in je rug, nek, hoofd, benen en voeten. Daarom zou deze houding kunnen werken tegen de volgende pijnklachten en kwalen:
- Rugpijn
- Nekpijn
- Hoofdpijn
- Pijn in de knieën
- Vermoeide benen
- Gezwollen benen
- Gezwollen voeten
- Kramp in de benen
- Kramp in de voeten
- Stress
Zo doe je de Gebroken Kaars-houding
In onderstaande video wordt de houding heel goed uitgelegd en voorgedaan, maar lees vooral even verder voor nog meer tips.
Je kunt de Gebroken Kaars-houding met en zonder een muur doen. Een muur geeft wel wat extra ondersteuning, dus dat is zeker in het begin wel fijn. Zoek een vrije muur in huis waar je goed voor kunt liggen. Leg een matje, kleed, deken en/of kussen klaar, want je vloer ligt natuurlijk wat hard. Maar je kunt ook gewoon op bed gaan liggen, met je benen tegen de muur erachter of het hoofdbord.
Goed, aan de slag:
- Ga plat op je rug liggen, met je knieën naar je toe.
- Schuif je billen richting de muur en strek je benen omhoog en tegen die muur aan.
- Laat je hoofd plat liggen, zodat je geen spanning in je nek hebt.
- Ontspan je schouders en schouderbladen. Trek je schouders dus niet naar achteren, maar laat ze lekker stevig en breed op de grond rusten.
- Leg je handen ontspannen op je buik of langs je lichaam, wat voor jou prettig voelt.
- Ontspan je bekkenspieren.
- Ontspan alle spiertjes in je gezicht. Let er ook op of je niet onbewust met je kaken klemt.
- Adem rustig in en uit. Voel je wat ongemak, probeer dan net iets anders te gaan liggen of een (extra) kussen onder je heupen of je hoofd te leggen. Zoek naar wat voor jou het beste aanvoelt.
Hoe lang je het doet, moet je zelf beslissen. “Ik raad aan om deze houding zo’n vijf keer per week aan te nemen, of zelfs dagelijks als je dat wilt, voor maximaal twintig minuten”, vertelt yoga-instructeur Paige Willis aan lifestylewebsite Bustle. Ze adviseert beginners om de houding eerst vijf minuten te doen en het van daaruit langzaam uit te breiden.
Wanneer je de Gebroken Kaars-houding beter niet kunt doen
Voor alle gezondheidsklachten geldt natuurlijk dat je er het best eerst even mee langs de huisarts kunt gaan. Je wilt uitsluiten dat er niet iets ernstigs aan de hand is, waar mogelijk een specifieke behandeling voor nodig is. Denk aan fysiotherapie. Je kunt de Gebroken Kaars-houding beter niet (zonder overleg met je huisarts) doen als je:
- Glaucoom hebt. Dit is een beschadigde oogzenuw, waarbij het extra belangrijk is om de oogboldruk niet te vergroten. En dat doe je wel met de Gebroken Kaars-houding.
- Een netvliesloslating hebt.
- Oedeem hebt. Als je een aandoening hebt die extra vocht in je lichaam veroorzaakt, kan de Gebroken Kaars-houding dat vocht richting je hart laten stromen, waardoor daar druk op komt te staan.
- Hartproblemen, leverfalen en/of nierfalen hebt.
- Ernstige klachten aan je wervelkolom hebt.
- Een (te) hoge bloeddruk hebt. De Gebroken Kaars-houding kan je bloeddruk namelijk nog meer verhogen en dat brengt risico’s mee voor mensen met een al hoge bloeddruk.
- Een ademhalingsstoornis hebt en/of benauwd bent.
Kortom: de Gebroken Kaars- ofwel Viparita Karani-houding is een relatief makkelijke manier om pijntjes en kwaaltjes te verlichten, maar vooral ook een moment van ontspanning. Zet voor je begint een rustgevend muziekje of een podcast aan. En twijfel je of het een verstandige oefening voor jou is, schroom dan niet om het even aan je huisarts, fysiotherapeut of andere medisch specialist voor te leggen.
Bron | WebMD, Bustle, Yoga Magazine