Margriet logo
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Last van muizen in huis? Een ongediertebestrijder geeft tips

Grote kans dat je er niet om staat te springen: muizen in je huis. Nu de lente voor de deur staat, is de kans op een muis in je keuken een stuk groter geworden. Wil je weten wat je moet doen als je een muis binnen hebt of om er één in je huis te voorkomen? Lees dan vooral verder.

We spraken met Jorden Spliethof, een ongediertebestrijder uit Gelderland.

Soorten muizen

“Allereerst moet je kijken naar wat voor muis het is", geeft Spliethof aan. “Zit de muis in je keuken en eet ‘ie aan je voedsel? Dan is het waarschijnlijk een huismuis. Zitten ze op zolder of bij het plafond, dan heb je te maken met een bosmuis. Als laatste kan het nog een spitsmuis zijn, die komt alleen niet heel vaak voor. Als het ineens enorm stinkt in huis is de kans groot je een spitsmuis binnen hebt. Die stank komt uit de muskusklieren, in slecht geventileerde ruimtes kan die onaangename geur daar wel even blijven hangen."

Laat géén eten slingeren

“Je kunt natuurlijk aan de slag gaan met speciaal gif waardoor de muizen doodgaan. Het is dan wel heel erg belangrijk dat je eten in je huis goed opbergt op een plek waar muizen er niet bij kunnen. Denk aan een afgesloten trommel of kast waar ze niet bij of in kunnen. Ook moet je je huis kruimelvrij houden."

Voorkomen

Je wilt natuurlijk veel liever voorkomen dat er een muis in je huis zit. Spliethof geeft aan hoe je dat het beste kunt doen. “Meestal komen muizen via leidingen binnen, vaak de gootsteen. Je moet er dan voor zorgen dat muizen niet via die leidingen binnen kunnen komen door die te dichten.”

Bosmuizen

“Bosmuizen verstoppen eten van buitenaf in je huis; ze leggen een voorraad aan. Je moet dus echt zorgen dat je de ingang vindt en die dicht. Deze ingang is meestal dicht bij de grond of in de buurt van begroeiing die tegen je huis oploopt. Als dat is gebeurd kun je natuurlijk altijd nog werken met een muizenval of gif.” Kom je er zelf echt niet uit? Dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met een ongediertebestrijder.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Beeld | Getty Images

Willem van KasterenGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden