meelmot in huis Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Last van meelmotten in huis? Zo herken, voorkom en bestrijd je ze

Motten in je huis zien vliegen: we worden er niet bepaald vrolijk van. het liefst houdt je dit ongedierte zo ver mogelijk bij je vandaan. Binnenshuis zijn er twee soorten motten die het vaakst voorkomen: de motten die je in de kledingkast vindt en de vliegende beestjes die zich in je voorraadkast nestelen. De voorraadkastvariant, daar gaan we nu wat dieper op in.

Van hoe je ze herkent tot hoe je ze kunt bestrijden: dit moet je erover weten.

Wat is een meelmot?

De meelmot wordt ook wel de voorraadmot genoemd en de naam zegt het eigenlijk al: deze motten hebben het voorzien op jouw voedselvoorraad. De motten zijn vooral ‘s nachts actief en zoeken graag lichtbronnen op, zoals de lamp in de keuken. De meelmot komt vooral af op open verpakkingen van granen en droog voedsel zoals crackers, rijst en pasta. En waarom open verpakkingen? Omdat de meelmot maar al te graag zijn eitjes daarin legt.

Hoe herken je een meelmot?

Meelmotten kun je in de avond zien fladderen in de buurt van een lamp, want ze komen dus voornamelijk op licht af. Het zijn kleine, bruine nachtvlindertjes van ongeveer een tot twee centimeter groot. Als ze stilzitten, houden ze de vleugeltjes bij elkaar, plat op de rug. De meelmot heeft een roodbruine kop, daarna een beige band bij de aanzet van de vleugels die bruin zijn. Als ze gaan vliegen dan zien de vleugels er beige uit.

Hoe kan ik een meelmot voorkomen?

Een meelmot voorkomen in je huis is lastig, maar wat je wel kunt doen, is proberen de ramen en deuren ‘s avonds zoveel mogelijk dicht te houden. Zie je er toch eentje vliegen? Zorg er dan voor dat de keukenkastjes goed dicht zitten en dat er nergens open verpakkingen liggen.

Bestrijden van een meelmot

Heb je een meelmot gespot of heb je besmet voedsel gevonden? Je kunt het eventueel zelf bestrijden. We geven je hieronder een aantal tips.

  • Haal alles uit de keukenkastjes.
  • Gooi besmet voedsel weg. Ook als je twijfelt.
  • Gooi de vuilniszak met het besmette voedsel ook meteen in de kliko.
  • Stofzuig de keukenkastjes goed en vergeet daarbij niet de hoekjes en kleine gaten.
  • Maak daarna de kastjes goed schoon met water en azijn.
  • Herhaal deze tips hierboven ongeveer maandelijks.

Bron | Beestjeskwijt

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden