De pil blijkt niet alleen effectief te zijn bij erfelijke kaalheid, maar ook bij tijdelijke vormen van haarverlies of wanneer je een chemokuur hebt gehad. Beeld Getty Images/Science Photo Libra
Beeld Getty Images/Science Photo Libra

Last van haaruitval of beginnende kaalheid? Déze pil kan helpen

Iedereen kan te maken krijgen met haaruitval. Ook vrouwen. Ongeveer een kwart van de Nederlandse 40-plussers kampt met een vorm van haaruitval. Misschien heb je alles al geprobeerd: dubieuze middeltjes op je hoofdhuid smeren of bergen avocado’s en eieren verorberen. Het kan zijn dat niets helpt. Een haartransplantatie voelt misschien als een ver-van-mijn-bed-show, maar er zijn ook andere manieren om weer aan een volle haardos te komen.

Een pil die de haargroei stimuleert, bijvoorbeeld.

Deze pil kan helpen bij haaruitval of beginnende kaalheid

Het middel is al bekend bij het tegengaan van kaalheid, maar eerder werd het alleen op de hoofdhuid gesmeerd. Het gaat om het middel minoxidil. Nu is het ook mogelijk om een pil te nemen waar minoxidil in zit. Volgens Dr. Brett King (een dermatoloog aan de Yale School of Medicine) en meerdere andere dermatologen zou deze pil kunnen helpen om kaalheid tegen te gaan. Beter nog zelfs dan in de vorm van een lotion. De pil wordt nu steeds vaker in een hele lage dosering voorgeschreven aan mensen die kampen met haaruitval. Het innemen van deze pil kost bijna niets en is ook in Nederland verkrijgbaar.

Tijdens een onderzoek werden dertig mannen met erfelijke kaalheid minoxidil-pillen aangeboden. Bij hen allemaal verbeterde de haargroei. Bij bijna de helft van hen veranderde de haargroei zelfs aanzienlijk. Bij vijftig vrouwen werd hetzelfde getest en ook zij merkten effect van de pil bij het tegengaan van haaruitval. Het innemen van minoxidil werd in eerste instantie gebruikt om de bloeddruk te verlagen. Per toeval werd ontdekt dat het middel ook de haargroei stimuleert.

Minoxidil effectief bij meerdere vormen van haarverlies

Deze pil blijkt niet alleen effectief te zijn bij erfelijke kaalheid, maar ook bij tijdelijke vormen van haarverlies of wanneer je een chemokuur hebt gehad. Veel mensen vinden het gebruik van een pil met minoxidil prettiger dan het smeren van de lotion op hun hoofd. Ze vergeten minder om dagelijks een pil in te nemen dan twee keer per dag de lotion te moeten aanbrengen. Ook zijn er minder bijwerkingen en irritaties, zoals jeuk, roodheid en vet haar. De pillen kunnen wel zorgen voor duizeligheid of hoofdpijn. Ook kunnen er soms verdwaalde haren op de kin of het gezicht gaan groeien. Wáár de haren gaan groeien, bepaalt het lichaam blijkbaar soms zelf.

Over het algemeen kunnen we stellen dat veel mensen baat hebben bij minoxidil. Maar het is dus niet zo dat de pillen geen bijwerkingen hebben of bij elk persoon met haarverlies automatisch wonderen verricht. Ben je van plan om dit product te gebruiken? Vraag dan eerst advies aan je huisarts.

Bron | Metro, Healthline

Saskia WinkensGetty Images/Science Photo Libra

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden