Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Dit zegt de lengte van je gaap over de grootte van je hersenen

lang-gapen-grotere-hersenen.jpg

Gapen: we doen het allemaal en je denkt er misschien niet eens bij na. Toch waren er onderzoekers nieuwsgierig naar dit fenomeen. Waar de een uitgebreid de tijd neemt om even lekker en plein public te gapen, houdt de ander het bij een bescheiden gaapje met de hand voor de mond. Klinkt onschuldig, maar blijkbaar verklapt de lengte van je gaap je ook iets over de grootte van je hersenen.  

Naast mensen werden honderd gapende dieren in dit onderzoek bestudeerd. 

Gapende dieren

Van mensen tot vissen en vogels: veel diersoorten gapen wat af. Maar daarin blijkt wel een verschil. De lengte van een gaap verschilt namelijk per soort. Gedragsbioloog Jorg Massen van de Universiteit Utrecht leidde samen met collega Andrew Gallup van de State University of New York Polytechnic Institute een internationaal onderzoek naar ons gaapgedrag. Daarbij werden meer dan honderd verschillende gapende dieren onderzocht, waaruit de onderzoekers concludeerden dat het erop lijkt dat alle gewervelde dieren gapen. 

Waarom gapen we?

Gedragsbioloog Massen legt aan EditieNL uit dat de meest gangbare theorie waarom we gapen niet uit verveling of voor extra zuurstof is, zoals vaak wel wordt gedacht, maar om je hersenen af te koelen. Door af en toe te gapen zouden je hersenen op de juiste temperatuur blijven. Dit zorgt ervoor dat je hersenen actief en in optimale staat blijven. 

Lees ook:
Waarom je altijd moet gapen als je een ander ziet gapen

Hoe langer de gaap, hoe groter de hersenen 

Uit het onderzoek naar ons gaapgedrag bleek dat hoe langer de gaap, hoe groter de hersenen van het dier zijn. Op de eerste plek komt daarmee het nijlpaard, op twee de orang-oetan en op nummer drie staat de mens. Dat wij langer gapen dan andere dieren, betekent overigens niet per definitie dat we ook altijd slimmer zijn. ‘Groter is niet altijd beter, wat onze hersenen betreft’, legt hersenwetenschapper Hanneke Hulst van Amsterdam UMC (VUmc) aan EditieNL uit. Het gaat niet per se om de grootte, maar om de hoeveelheid effectieve verbindingen in je hersenen. Hoe meer verbindingen, hoe beter je hersenen werken. Dit soort verbindingen maak je bijvoorbeeld door nieuwe dingen aan te leren. Om je hersenen goed te laten functioneren is het dus vooral belangrijk om ze bezig te houden. Je brein heeft uitdaging nodig. Gebeurt dat niet, dan kan de efficiëntie afnemen. 

Bron | EditieNL
Beeld | Getty Images

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant