Boerenprotest 22 juni dit merk je ervan Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Landelijk boerenprotest in Stroe: dit kun je ervan gaan merken

Van een protest op het Malieveld tot een geblokkeerde snelweg: de boeren protesteerden de afgelopen jaren op verschillende manieren. Ook woensdag is er een landelijk boerenprotest gepland in het buitengebied van het Gelderse plaatsje Stroe, waar de boeren met hun trekkers naartoe rijden. Maar wat gaan wij hiervan merken?

Landelijk boerenprotest

Niet op het Malieveld, maar in het Gelderse dorpje Stroe staat op woensdag 22 juni een landelijk boerenprotest gepland. Van burgemeester Jan Luteijn mag het protest doorgaan. De organisatie van het protest voldoet namelijk aan de gestelde voorwaarden, aldus de gemeente. Ook is er volgens de gemeente geen grond waarop de demonstratie verboden kan worden. Maar dat betekent niet dat de burgemeester geen zorgen heeft. Hij vreest vooral voor de impact van de protesten in de gemeente: “Onze lokale infrastructuur is beperkt en de kans bestaat dat een groot gebied vast komt te staan”, zegt burgemeester Luteijn.

Het boerenprotest moet een geluid worden tegen de stikstofmaatregelen die het kabinet aangekondigd heeft. Net als we eerder gezien hebben, willen de boeren met tractoren en auto’s naar de demonstratie in Stroe komen. Maar of dat zonder problemen gaat verlopen is nog maar de vraag. Volgens de gemeente Barneveld is de kans namelijk groot dat de wegen in het midden van het land ‘volledig dicht’ zullen raken.

Vreedzaam protest

De organisaties hebben gekozen voor het Gelderse dorpje Stroe, omdat de stiksofplannen hier de meeste impact hebben. In deze streek moet de stikstofuitstoot volgens de plannen van het kabinet met 58 procent omlaag en rond natuurgebieden gaat het zelfs om 70 procent. De organisaties hebben een vreedzame demonstratie voor ogen, waarbij onder andere het gebruik van alcohol verboden is. De gemeente heeft de demonstratie met een aantal voorwaarden toegezegd. Er worden voorwaarden gesteld aan het aantal personen en voertuigen, de duur van het protest, de verkeersveiligheid en de veiligheid in het algemeen. Hoeveel mensen erop af zullen komen is nog niet helemaal duidelijk, maar de verwachting is dat het protest nog drie tot vier keer groter wordt dan het protest op het Malieveld in 2019.

Verkeershinder

Niet alleen rondom Stroe, maar door het hele land wordt verkeershinder verwacht. Er wordt door de ANWB en Rijkswaterstaat nu al gewaarschuwd voor grote files door het hele land. Deze ontstaan doordat trekkers vanuit het hele land naar het Gelderse dorp zullen rijden. De ANWB waarschuwt dan ook om dinsdagavond en woensdag de verkeersinformatie goed in de gaten te houden. Hoef je de weg niet per se op? Dan is het misschien verstandiger om thuis te blijven of goed rekening te houden met files.

Bron | NOS, Nu.nl

Nynke KooyBrunopress/Patrick van Emst
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden