Moet je lachen op ongepaste momenten? Daar blijkt een goede reden voor te zijn.
 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Lachen op een ongepast moment: hierdoor komt dat

Veel mensen hebben het vast wel eens meegemaakt: op een zeer ongepast moment schiet je opeens in de lach. Heel ongemakkelijk natuurlijk, maar voel je vooral niet al te schuldig. Er kunnen namelijk verschillende redenen zijn waardoor dit gebeurt.

Eigenlijk kun je er zelf maar heel weinig aan doen.

Reactie op angst en spanning

Volgens Steven Ellen, directeur van het Psychologische Oncologie Programma in Melbourne, heeft iedereen wel eens last van lachen op een ongepast moment. “Ik doe het zelf ook erg vaak. Het kan echt heel lastig zijn. Je kan over een heel gespannen onderwerp aan het praten zijn en je lichaam reageert ineens door te gaan lachen.” Volgens Ellen heeft dit waarschijnlijk te maken met een psychologische reactie op angst en spanning. Ons eigen lichaam laat ons lachen om de spanning te verlichten, “zelfs al willen we helemaal niet lachen en blijven we liever serieus,” legt Ellen uit.

Een afweermechanisme

Ook volgens Jordan Raine, onderzoeker aan de Universiteit van Essex, gaat het inderdaad om een soort afweermechanisme wanneer je te maken krijgt met iets heftigs of zelfs iets traumatisch. “Er kunnen soms stuipen opkomen van nerveus gelach als reactie op een gebeurtenis, misschien om ons te beschermen tegen datgene dat we meemaken,” vertelt hij.

Emotionele inconsistentie

Eigenlijk is het dus een heel ‘handig’ trucje van je lichaam, al komt het meestal dus niet heel goed over. Toch kan er volgens Raine ook een andere oorzaak zijn voor het lachen tijdens een ongemakkelijk moment. Het zou te maken kunnen hebben met ‘emotionele inconsistentie,’ waarbij het om een hersenafwijking gaat. Hierdoor heb je last van oncontroleerbaar en onvoorspelbaar gedrag, waaronder lachen. Dit kan voorkomen bij mensen met sclerose en dementie.

Lachen op een ongepast moment gebeurt bij iedereen dus wel eens. Erg ongemakkelijk, maar zeker niet raar. Je hersenen willen de plotselinge angst door een vervelende gebeurtenis kwijt, waardoor je moet lachen. Je bent dus zeker geen ongevoelig persoon als je hier vaak last van hebt.

Bron | Vice.nl, Vriendin

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden