De laatste koning van Griekenland is overleden. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Laatste koning van Griekenland op 82-jarige leeftijd overleden

Verdrietig nieuws: Constantijn II, de laatste koning van Griekenland is overleden. Dat maakte de Griekse televisie bekend. Hij was koning van 1964 tot 1973 en blies op dinsdag 10 januari zijn laatste adem uit.

Vanaf 1974 is Griekenland een republiek en was Constantijn II geen koning meer. In 1967 werd hij zelfs verbannen, na een staatsgreep van conservatieve legerofficieren. De laatste jaren heeft hij wel in zijn geboorteland doorgebracht.

Waaraan is de laatste koning van Griekenland overleden?

Constantijn II belandde vorige week in het ziekenhuis vanwege klachten met zijn ademhaling. De Griekse omroep RT meldde dat hij uiteindelijk overleed aan een beroerte. De laatste koning kwakkelde al jarenlang met zijn gezondheid. De laatste dagen van zijn leven bracht hij door met zijn vrouw Anne-Marie (76) en zijn kinderen Alexia, Paul, Nikolaos, Theodora en Philippos.

Levensloop van Constantijn II

De laatste Griekse koning werd geboren op 2 juni 1940. Hij was het tweede kind van koning Paul en koningin Frederika. Hij was hun enige zoon. Constantijn II belandde in 1964 op de troon, toen zijn vader koning Paul overleed aan kanker. Hij stapte datzelfde jaar in het huwelijksbootje met prinses Anne-Marie van Denemarken. Zij is de zus van de huidige koningin van Denemarken: Margrethe II.

Al na drie jaar kreeg koning Constantijn II het flink voor zijn kiezen: kolonel Papadopoulos pleegde in de lente van 1967 een staatsgreep. Constantijn II liet dat niet zomaar gebeuren: hij bleef aan en probeerde in december van datzelfde jaar de macht terug te krijgen. Die poging mislukte. Vervolgens vluchtten Constantijn II en zijn vrouw Anne-Marie naar Italië. Kolonel Papadopulos benoemde zichzelf tot president en riep in 1973 de republiek uit. Daarmee kwam een definitief einde aan de Griekse monarchie.

Terug in Griekenland

Het gevluchte koningspaar verbleef een tijd in Denemarken, maar besloot uiteindelijk naar Londen te verhuizen. Daar begonnen de Griekse royals een nieuw leven en kregen ze samen vijf kinderen. In de jaren daarna kwam Constantijn II meerdere keren terug naar Griekenland, bijvoorbeeld voor de Olympische Spelen in 2004. Op dat moment dacht hij eraan om terug te keren naar Griekenland. “Terug zijn in Griekenland, de Griekse geur van de zee, de bergen zien en bij Griekse mensen zijn is het voornaamste,” aldus Constantijn II. “Het maakt mij niet uit of ik staatshoofd ben of de koning van het land of alleen een simpele burger. Het samenzijn met Griekse mensen en in mijn eigen land te zijn, betekent het meeste.”

Negen jaar later kwam zijn wens in vervulling: hij keerde terug naar zijn geboorteland. De laatste Griekse koning van Griekenland kreeg tijdens zijn leven een goede band met de Britse en Spaanse koninklijke familie. Zo is hij bijvoorbeeld peetoom van de Britse kroonprins William en ook van onze eigen Nederlandse prins Constantijn.

Bron | ANP

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden