Laat die hersenen maar kraken: déze soort puzzel past het beste bij jou Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Laat die hersenen maar kraken: déze soort puzzel past het beste bij jou

Het is koud buiten en de meeste winkels en restaurants zijn dicht, dus misschien slaat de verveling inmiddels toe. Een leuke manier om je te vermaken én je hersenen te activeren is het maken van een woordenzoeker of kruiswoordpuzzel. Maar welke soort puzzel past het beste bij jou?

We zetten de verschillende soorten op een rij.

Woordzoeker

Heb jij oog voor detail, maar kun je ook het overzicht bewaren? Dan is een woordzoeker echt wat voor jou. Het doel is simpel: zoek de genoemde woorden in het letterdiagram. Deze kunnen horizontaal, verticaal, diagonaal of omgekeerd in de puzzel staan. Ben je uitgekeken op de klassieke woordzoeker? Dan zijn er genoeg alternatieven, zoals symboolzoekers, kronkelwoordzoekers, afbuigpuzzels of spinragpuzzels.

Kruiswoordpuzzel

Dit is misschien wel de bekendste soort puzzel, een echte klassieker. Heb je veel algemene kennis en ben je goed met woorden en synoniemen? Dan ben je voorlopig wel even zoet met een kruiswoordpuzzel. Door het juiste woord bij een omschrijving of vraag te vinden, kun je de puzzel steeds verder invullen.

Zweedse puzzel

Deze soort puzzel werkt hetzelfde als de kruiswoordpuzzel, alleen staan de omschrijvingen niet onder de puzzel, maar in de vakjes zelf. Ook voor deze puzzel geldt: als je woordenschat en algemene kennis op orde is, kan dit zomaar je nieuwe hobby worden.

Lees ook:
Dit doet puzzelen met je hersenen

Filippine

Ben je nieuwsgierig aangelegd? Dan kun je deze puzzel niet meer wegleggen. Anders dan bij een kruiswoordpuzzel kruisen de woorden elkaar niet én moet je op zoek naar een eindoplossing. Heb je meteen een reden om nog iets langer door te gaan.

Japanse puzzel

Goed in visualiseren en logisch nadenken? Dan is een Japanse puzzel wat voor jou. Dat zijn namelijk precies de vaardigheden die je nodig hebt om ‘m op te lossen. In de vakjes aan de buitenkant van de puzzel zie je hoeveel vakjes ingekleurd moeten worden. Als je dat op de juiste manier doet, ontstaat er een tekening. Extra leuk: de titel van de puzzel geeft vaak al een cryptische verwijzing naar de afbeelding.

Binaire puzzel

Dé puzzel voor mensen die scherp zijn met cijfers. In deze puzzels komen namelijk alleen de cijfers 0 en 1 voor. Je moet logisch nadenken, want elk cijfer mag niet meer dan één of twee keer naast elkaar of onder elkaar staan. We waarschuwen je alvast: deze puzzel is nogal verslavend.

Bron | Puzzelen.nl, Blijtijds.nl
Beeld | Getty Images

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden