Word abonnee

Kies nĂș voor een abonnement met korting

Abonneer nĂș met korting

Lifestyle

Kurk in de wijn? Dat heeft blijkbaar niets met de kurk te maken

portrait-of-beautiful-mature-woman-holding-glass-of-wine-at-party.jpg

In de zomer ga je ’s avonds vaak liever voor een lekker glas wijn in plaats van een kop koffie of thee. Alleen in het geval dat je wijntje niet smaakt, spreken we van ‘kurk in de wijn’. Maar wat blijkt? Deze uitdrukking heeft helemaal niets met de kurk te maken.

Kurk in de wijn

Als je iemand ‘kurk in de wijn’ hoort zeggen, denk je waarschijnlijk dat diegene bedoelt dat er stukjes van de kurk in de wijn gekomen zijn. Dit ongeluk ligt namelijk altijd op de loer als je een nieuwe fles wijn opentrekt en dit nĂ©t niet helemaal lekker lukt. Maar niets is minder waar, de uitdrukking heeft namelijk helemaal niets met de kurk zelf te maken. Sterker nog, waar je bij een paar stukjes kurk in de wijn de drank nog prima kunt drinken, kun je bij de figuurlijke ‘kurk in de wijn’ beter ver uit de buurt blijven.

Bacterie of schimmel

Als men spreekt over ‘kurk in de wijn’ bedoelen ze daarmee dat ze wijn is geĂŻnfecteerd met een bacterie of schimmel. Het gaat in dit geval om de bacterie 2,4,6-trichlooranisol (TCA). Het herkennen van dit verschijnsel is zĂ©ker niet lastig. De wijn die deze bacterie bevat is allesbehalve lekker. De geur van deze geĂŻnfecteerde wijn is ook zeker niet aangenaam. Verschillende mensen vergelijken de muffe lucht met onder andere de geur van jute, een vochtige kelderruimte en natte hond. De kans dat je per ongeluk een glas leegdrinkt van een wijn met kurk, is dus niet zo groot. Is het toch misgegaan? Dan kunnen we je geruststellen, want het is gelukkig niet schadelijk voor je gezondheid.

Lees ook:

Dat is pech: mensen die wijn drinken worden vaker door muggen gestoken

De oorzaken

Kurk in de wijn kan verschillende oorzaken hebben. Zo blijkt dat dit verschijnsel vaker en sneller voorkomt als de wijn in contact is geweest met chloor. Het gebeurt namelijk wel eens dat de flessenkurken zijn ontsmet met chloor of dat je wijn uit een kartonnen verpakking drinkt die is gebleekt met chloorhoudende producten. Verder kan de bacterie al aanwezig zijn in de fles en kan de bacterie in het wijnvat zelf ook overgedragen worden. Je kunt zelf dus helaas weinig doen om besmetting te voorkomen. Mocht je een fles aantreffen die niet helemaal fris ruikt, kun je hem altijd even terugbrengen naar de winkel.

Bron | Smaakvandewereld
Beeld | Getty Images

Ook interessant