null Beeld

Kun jij bietjes écht niet luchten? Het zit in je genen

Sommige mensen zijn gek op bietjes, terwijl anderen al onpasselijk worden van de geur alleen. Behoor jij tot deze laatste groep? Dan heb je voortaan een goed excuus voor je bietjesfobie.

Of je bietjes wel of niet kunt luchten, blijkt namelijk genetisch bepaald te zijn.

Instinct om te overleven

Hoe je geur ervaart, kan verschillen per persoon. Geur blijkt niet alleen in je neus te zitten, maar ook in je dna. In je neusholte zitten namelijk zo’n 500 tot 700 verschillende geurreceptoren. Hiermee kun je tot zo’n 10.000 geuren ruiken, wat natuurlijk aardig veel is. Geur vertelt je wat wel en wat niet eetbaar is. Als een voedingsmiddel niet lekker ruikt, dan is het een natuurlijke reactie om het niet te eten. Dit zogenaamde instinct helpt je om te overleven.

Genetische verschillen

Onderzoekers van het Amerikaanse Monell Chemical Senses Center, hebben ontdekt dat kleine genetische verschillen een grote invloed hebben op de manier waarop je geur ervaart. Een enkele genetische mutatie bepaalt bijvoorbeeld al hoe sterk en aangenaam je een geur vindt. Deze genetische verschillen betekenen dat wanneer twee mensen dezelfde molecuul ruiken, de ene persoon bijvoorbeeld een bloemengeur ruikt, terwijl de ander helemaal niets ruikt.

Whisky en bloemen

Met bietjes is dit precies zo. Voor de één zorgt de grondachtige geur van bietjes spontaan voor kokhalsneigingen, terwijl een ander de geur van bietjes als ‘neutraal’ ervaart. Dit geldt ook bijvoorbeeld voor een lelietje-van-dalen of de rokerigheid van whisky: voor sommige is de geur hiervan heel intens, terwijl het bij anderen amper doordringt. Zo, schuif dit artikel maar onder de neus van diegene die vindt dat jij maar zeurt.

null Beeld

Heb jij het Margriet-kookboek al? Met ruim duizend recepten uit onder andere de Hollandse, Italiaanse en Thaise keuken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Newsscientist, Smithsonian

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden