Jezelf trainen om eten dat je niet lust, wel lekker te vinden Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kun je jezelf trainen om iets te leren eten dat je absoluut niet lust? Dit is het antwoord

Een bepaald soort groente, fruit of zelfs snoep: iedereen kan waarschijnlijk wel iets opnoemen wat hij of zij niet lekker vindt om te eten. Iets niet eten omdat het gewoon niet jouw smaak niet is, is daarom ook niet gek. Wel kun je jezelf afvragen: waarom lust ik dit niet? En kun je jezelf leren om het toch wel lekker te vinden? Dat zochten we uit.

Martijn Peters, HLN-wetenschapsexpert, legt aan HLN uit dat twee factoren erg belangrijk zijn om antwoord te krijgen op de vraag waarom de ene persoon iets vies vindt en de ander niet.

Genen bepalen onze voorkeur

Als eerste beïnvloeden je genen de smaakpapillen op de tong, stelt Peters. “Hierdoor hebben sommige mensen weinig smaak, een gewone smaak of zelfs een ‘supersmaak’.” Daar komt volgens hem nog bij dat we allemaal geboren worden met een bepaalde voorkeur voor zoetigheid. Dit heeft te maken met het feit dat zoete voeding, zoals rijp fruit, een goede bron is van voedingsstoffen en energie.

Vette voeding vinden de meeste mensen ook lekker. “De reden daarvoor is het hoge aantal calorieën, die ons van de nodige energie voorziet. Hetzelfde geldt voor zoute voeding. Die zit vol mineralen, wat ons lichaam goed kan gebruiken. Dat is meteen ook de reden waarom combinaties van vet en zout of vet en zoet zo heerlijk smaken. Denk maar aan frietjes of ijsjes,” legt Peters uit.

Zoete en vettige voeding vinden we dus over het algemeen lekker. Dit geldt niet voor bittere en zure smaken, stelt Peters. “Bittere smaken zitten bijvoorbeeld in plantengif. Zure voeding wijst dan weer vaak op iets wat vervallen is. Kortom: ons lichaam is als het ware geprogrammeerd om ‘gevaarlijke smaken’ te detecteren.”

Smaken leren vanaf twee jaar oud

Volgens de wetenschapsexpert kun je nieuwe smaken lekker vinden of niet, vanaf tweejarige leeftijd. Waarom? “In de baarmoeder inhaleert en ademt de foetus voornamelijk vruchtwater. En dat vruchtwater wordt op smaak gebracht door de voedingsgewoonten van de moeder. Ook via borstvoeding blijf je smaken binnenkrijgen. Op dat moment heb je nog geen afkeer voor een bepaald ingrediënt of gerecht,” legt hij uit. Het is pas vanaf de leeftijd van twee jaar dat je iets nieuws niet meer lekker kan vinden. “Als je dus niet aan een bepaalde smaak bent blootgesteld tegen de tijd dat je twee jaar wordt, is de kans groot dat je het niet lekker zal vinden.”

Verder kunnen volgens Peters andere factoren ook invloed hebben op je smaak. Denk hierbij aan geur, textuur en emotionele context, maar ook een ziekte kan hier een rol inspelen. “Als je een nieuw voedingsmiddel eet en dan moet braken, geven je hersenen automatisch de schuld aan het eten, zelfs als dat niet het geval is. En zo kan je ook een afkeer krijgen van een bepaald ingrediënt.”

Kan je jezelf leren om iets te eten wat je vies vindt?

Volgens Peters is de belangrijkste reden waarom mensen dingen niet lekker vinden, omdat het vaak nieuw is. De oplossing? Maak het voedingsmiddel oud. “Je kan dat doen door je stapsgewijs bloot te stellen aan de voeding. Begin door het ‘vieze’ ingrediënt al eens in huis te halen. Probeer daarna het voedsel eens in je mond te stoppen, zonder het door te slikken. Daardoor kan je leren wennen aan de smaak of textuur, zonder dat je een slechte lichamelijke reactie ervaart,” legt hij uit. Als laatste slik je het door. Een handige tip hierbij is om het voedingsmiddel door te slikken in combinatie met iets wat je wel lekker vindt.

Als je dit geprobeerd hebt, lus je dan vanaf nu alles wat je eerst niet lekker vond? Nee, dit is helaas net wat moeilijker dan gedacht. Peters legt uit dat uit verschillende studies is gebleken dat je eerst zo’n 10 tot 15 pogingen moet doen, voordat je eraan went. Het kost dus wel even wat tijd. “Bovendien is het helemaal niet zo erg als je eens iets niet lust. Onderzoek wijst uit dat het gezonder is als mensen zichzelf niet verplichten om iets te eten, maar nadenken over wat ze wél graag eten.” Wees dus zeer geduldig met jezelf als je iets probeert lekker te vinden,” aldus Peters.

Bron | HLN.be

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden