Margriet logo
Kun je de koelkast beter openlaten of steeds open en dicht doen? Zó zit het Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kun je de koelkast beter openlaten of steeds open en dicht doen? Zó zit het

Ben je een uitgebreid diner aan het voorbereiden? Dan doe je waarschijnlijk om de haverklap je koelkast open en dicht om iets te pakken. Best logisch, zou je denken. Maar volgens onderzoek kun je ‘m beter openlaten.

We leggen het uit.

Koelkast openlaten

Het gaat misschien tegen je gevoel in om de koelkast open te laten staan, want: energieverspilling en zonde van al die verse producten. Maar niets is minder waar, volgens onderzoekers uit Maleisië. Uit het onderzoek blijkt dat je de koelkast beter open kunt laten staan dan hem in korte tijd steeds open en dicht te doen. Het is namelijk zo dat het steeds openen en sluiten van je koelkast zorgt voor turbulentie. Als je de deur opent, komt er warmte en vochtige lucht in je koelkast. Maar dat gebeurt toch ook als je hem open laat staan? Dat klopt, alleen gaat het dan langzamer, omdat er minder luchtstromingen zijn. Volgens de onderzoekers blijft de temperatuur van de koelkast beter op temperatuur als je hem open laat staan. De koelkast hoeft dan minder hard te werken.

Lees ook:
Is je koelkast wel koud genoeg? Dít is de beste temperatuur

Niet te lang openlaten

Als je voor een gerecht veel verschillende ingrediënten nodig hebt, kan het dus geen kwaad om je koelkast even open te laten staan. Maar het is uiteraard niet de bedoeling dat je ‘m urenlang openlaat. In dat geval kost het wél veel energie. Bovendien bederven de producten in je koelkast daardoor sneller. Doe je hem toch liever open en dicht? Ook dan kun je energie besparen. Namelijk door niet al te wild met de koelkastdeur te zwaaien, maar hem met beleid te openen en te sluiten. Minder luchtstroming betekent namelijk minder energieverbruik.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden