null Beeld

Kun je als vegetariër uiteindelijk allergisch worden voor vlees?

Als je

na jarenlang geen vlees te hebben gegeten, ineens toch weer een stukje vlees

eet, dan zou het kunnen zijn dat je lichaam hier een beetje gek op reageert. Maar

wat betekent deze reactie nu precies? Kun je als vegetariër uiteindelijk

allergisch worden voor vlees?

Trouw zocht het uit.

Kun je allergisch zijn voor vlees?

Allereerst is het belangrijk om uit te leggen wat er precies bij

een allergie gebeurt. Bij een allergie komt je afweersysteem in het geweer

tegen bepaalde eiwitten (allergenen) in het voedsel. Het kan zijn dat je voor

bepaalde soorten vlees allergisch bent, al gaat het hierbij meestal wel om een

zogeheten ‘kruisreactie’ die hoort bij een andere allergie, zo meldt de website

van het Voedingscentrum.

Zo kunnen mensen die allergisch zijn voor vogels, soms niet tegen kippenvlees. En mensen die niet tegen de huidschilfers van honden en katten kunnen, reageren soms verkeerd op varkensvlees. Iemand met een koemelk-allergie kan soms rundvlees niet verdragen. Dit soort allergieën zijn echter over het algemeen erfelijk en de kans is klein dat ze ineens komen opzetten nadat je bent gestopt met het eten van vlees.

Lees ook: Staat vegetarisch eten gelijk aan gezond eten?

Alfa-galsyndroom

Wat echter wél zou kunnen, is dat je het alfa-galsyndroom hebt. Bij dit syndroom kan er namelijk plotseling een vleesallergie ontstaan. Het alfa-galsyndroom wordt veroorzaakt door een beet van een teek en is vooral in Amerika bekend. De teek brengt het stofje alfa-gal in de menselijke bloedbaan, waarna sommige mensen ziek worden als ze vlees eten waar alfa-gal in zit. Dit geldt alleen voor rood vlees, zoals rund, varken en lam. Sinds een paar jaar weten we dat er ook Nederlandse teken zijn die deze voedselallergie kunnen verspreiden. Mensen die die syndroom hebben en vlees eten, kunnen plotseling last krijgen van zwellingen, astmatische klachten, maagkrampen en diarree.

Waar kan het dan wel aan liggen?

Maar wat nu als je je geen tekenbeet kunt herinneren en je toch last krijgt op de zeldzame momenten dat je met vlees zondigt? Volgens Sytske de Waart, voedingskundige bij de Vegetariërsbond, zou het kunnen zijn dat je lichaam reageert op de gehele maaltijd en niet alleen het vlees. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je vooral zondigt bij speciale gelegenheden, zoals een barbecue of een feestje. Op zo’n avond eet je vaak grotere porties en uitgebreider dan je normaal gesproken zal doen. “Dan heeft de buikpijn meer te maken met de hele maaltijd, niet alleen met het vlees,” aldus De Waart.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Trouw

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden