Margriet logo
Koning Charles III op de uitvaart van zijn moeder, koningin Elizabeth II Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Kroning Charles III in 2023: dit kunnen we verwachten volgens een koningshuisdeskundige

Het lijkt erop dat de Britse koning Charles III volgend jaar officieel zal worden gekroond. Charles is sinds het overlijden van zijn moeder koningin Elizabeth II sinds september al koning, maar de kroning moet nog plaatsvinden. Hoe gaat die eruit zien? We vroegen het aan koningshuisdeskundige Justine Marcella. “The Crown is een slap aftreksel van wat je gaat zien.”

Zeventig jaar na de kroning van koningin Elizabeth II zal koning Charles III worden gekroond. Hij zal dan op 74-jarige leeftijd de oudste man zijn die in het land ooit tot koning is gekroond. Tijdens de kroning van zijn moeder werd er flink uitgepakt met een scepter, kroon, mantel en ruim achtduizend gasten. Volgens koningshuisdeskundige Justine Marcella kunnen we dat nu ook weer verwachten. “Bij de uitvaart van Koningin Elizabeth II werd veel uitgepakt, maar vergeleken met een kroning heb je nog niets gezien: Britten kunnen dit soort dingen als de beste.” Naar verwachting komt er ook nu een mantel, kroon en scepter bij kijken en zal de nieuwe koning worden gezalfd en gezegend door geestelijken.

Titel van Camilla

Ondanks dat Charles’ vader geen koning was maar prins, is zijn vrouw Camilla wel koningin. Justine: “Volgens de wet is er maar één koning. Je kunt niet twee koningen hebben, dus als we een vrouw als vorst hebben kan er niet nóg een koning zijn. Echter, als we een koning hebben, kan er wel een koningin zijn. Dat is Camilla en die noemt men ‘Queen Consort’, oftewel ‘koningin gemalin’ (echtgenote, wederhelft), want ze is getrouwd met de koning.”

Zijn Harry en Meghan erbij?

Er is veel te doen rondom het Britse koningshuis, maar volgens Justine is het zeker dat ook Harry en Meghan aanwezig zijn bij de kroning. “Het is een staatsrechtelijk evenement en ondanks dat ze geen royals meer zijn, gaat het wel om Harry’s vader. Harry en Meghan zijn openhartig geweest de laatste tijd en dat is niet heel handig. Ze kunnen zich beter richten op hun eigen leven en minder uit de school klappen over de familie. De kroning is een belangrijk moment voor de familie, dus geen moment om vuile was buiten te hangen.”

William en Kate

William en Kate zullen die dag ook veel in de belangstelling staan. Na het overlijden van zijn oma is William de eerste in lijn van de troon. “Het is een goede troef van de monarchie, want ze spreken op die dag alle lagen van de bevolking aan. Ze hebben een koning op leeftijd, een koning in wording en óók prins George, die uiteindelijk koning wordt, zal ook een grote rol krijgen en veel in beeld zijn. Het wordt echt indrukwekkend. The Crown is een slap aftreksel van wat je gaat zien.”

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden