Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Koude armen boven de dekens? Dít is de reden

vrouw-bed.jpg

Het gebeurt je vast wel eens: je wordt wakker omdat je koude armen hebt die boven de dekens hebben gelegen. En dat terwijl je hoofd nog lekker warm is. Wat is de reden hiervan? Quest legt het duidelijk uit.

Het heeft alles te maken met het verliezen van warmte.

Warmte

Ieder lichaamsdeel verliest evenveel warmte, dus ook je hoofd en je armen. Dat er dan toch zo’n verschil is als je in bed ligt, komt door het oppervlak dat wordt blootgesteld aan de lage temperatuur. Hoe meer je buiten de dekens ligt, hoe meer warmte je lichaam verliest. Omdat je armen blootgesteld worden en in zijn geheel onbedekt zijn, krijg je koude armen. Je hoofd zal minder snel koud worden, omdat deze vaak nog is voorzien van haar.

Lees ook
Dít is waarom sommige mensen beter slapen onder een verzwaringsdeken

Toevoer van bloed naar armen en benen

Naast het blootgesteld worden van de armen, kan je lichaam ook op kou reageren door de bloedvaten in je ledematen te vernauwen. In je bloed wordt warmte opgeslagen, dat door spieren is geproduceerd. De vernauwingen nemen af door de toevoer van het bloed naar de armen en benen. Dit hele proces zorgt ervoor dat er meer warmte beschikbaar is voor je hoofd, waardoor deze dus niet snel koud wordt. Dit is ook de reden dat de vitale organen en het brein in ieder geval warm blijven.

Armen onder de dekens

Het is dus eigenlijk heel logisch: zodra je je armen of benen buiten de dekens houdt en aan kou worden blootgesteld, krijg je het koud. Daarnaast wordt de toevoer van bloed er niet makkelijker op door de vernauwingen. Dus als je geen koude armen wilt, houd ze dan lekker onder de dekens!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Quest
Beeld | Getty Images

Ook interessant