Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Koud wassen? Zo weet je zeker dat je was écht schoon wordt 

koud-wassen.jpg

Een korte en koude wasbeurt is het beste voor het milieu en je kleding, wijst onderzoek uit. Maar komt je kleding er wel echt schoon uit als je het op een lage temperatuur wast?  

Wij leggen het je hieronder uit.

Slecht voor het milieu

Dat een korte en koude was beter is voor het milieu, is één ding dat vaststaat. Tijdens het wassen komen er namelijk microplastics uit synthetische kleding in het afvalwater terecht, die uiteindelijk goed zijn voor meer dan een derde van alle plasticvervuiling in de oceaan. Het is daarom beter om te kiezen voor een kort en koud wasprogramma, zo blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het vakblad Dyes and Pigments. Zo belast je niet alleen het milieu minder snel, maar blijven de kleuren van je kleding langer helder en slijten stoffen minder snel.

Goedkoper

Daarnaast is koud wassen ook nog eens beter voor je portemonnee. Zo’n negentig procent van de energie die een wasmachine verbruikt, gaat namelijk naar het opwarmen van water. Een wasje van negentig graden kost daardoor veertig cent aan energie, terwijl wassen op vijftien graden maar vijf cent kost. Daarbij ontdekten de wetenschappers uit het onderzoek dat kleding die dertig minuten op 25 graden gewassen wordt, veel minder kleurverlies heeft dan kleding die gedurende tachtig minuten wordt gewassen op veertig graden. Er kwamen ook nog eens de helft minder microvezels in het water terecht.

Echt schoon resultaat?

Toch kun je voor een echt vuile was beter geen kort en koud wasprogramma gebruiken, zo adviseert een expert aan Het laatste nieuws. “Maar een koud, lang eco-programma krijgt je vieze wasgoed wél helemaal schoon.” Dit komt omdat eco-programma’s veel langer draaien dan een gewoon wasprogramma. Het water en het wasmiddel kunnen bij de eco-stand langer inwerken, waardoor het resultaat hetzelfde is. Mocht je nu een shirt of broek hebben die je maar een dag hebt gedragen, dan kun je deze gerust koud wassen. Maar bij vieze sportkleding, kun je toch beter voor een normaal programma gaan óf dus een koud en lang eco-programma.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het laatste nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant