Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Kan koud douchen helpen om af te vallen?

kan-koud-douchen-helpen-om-af-te-vallen.jpg

Je hoort vaak dat koud douchen gezond is. Dat je ‘bruine vet’ aangesproken wordt als je lichaamstemperatuur erg daalt, en dat je hierdoor vet verbrandt en afvalt. Maar is dat echt zo?

HUMO zocht het uit en sprak erover met dr. Mariëtte Boon, arts-onderzoeker in het Leids Universitair Medisch Centrum.

Koud douchen

Volgens haar heeft ons lijf goede systemen om ons warm te houden. Daarom ga je klappertanden en rillen als je het koud hebt; door die bewegingen komt er warmte vrij. Maar: er gebeurt nog iets in je lijf als je het koud hebt.

Soorten vet

Boon benoemt de twee verschillende soorten vet. Wit vet zorgt voor het opslaan van energie en dit is het ongezonde type vet, dat zich ophoopt tussen je organen. Een teveel aan dit vet is dus ongezond en zijn we liever kwijt dan rijk. Maar bruin vet verbrandt juist vetten en is een soort lichaamseigen kachel.

De kou opzoeken

“In de cellen van het bruine vet worden speciale energiefabriekjes aangezet, die noemen we de mitochondriën. Die mitochondriën verbranden kleine vetdruppeltjes en zetten deze om in warmte”, zegt de arts-onderzoeker tegen HUMO. Maar als die voorraad leeg is, haalt het bruine vet vetten uit het bloed. En die zijn afkomstig van het witte vet. “Het bruine vet slurpt dan als het ware de vetten waar je juist vanaf wilt op.” Dit vet kun je volgens de arts activeren door regelmatig de kou op te zoeken.

Lees ook: Waarom je je juist niet warmer moet aankleden als het koud is

Effect?

Zou koud douchen dan dus dat gewenste effect kunnen hebben? Volgens Boon is het nog niet wetenschappelijk onderzocht, maar het is wél aannemelijk. Kou heeft namelijk een sterk en snel effect op dat bruine vet. Maar, zegt de arts, het gaat hierbij wel om langdurig koud douchen en niet zomaar twee minuutjes. Want je lichaamstemperatuur moet regelmatig sterk dalen voor dit effect. Ga jij het proberen?

Bron | HUMO
Beeld | Getty Images

Ook interessant