Schaatspret op natuurijs. Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

Koud: de eerste matige vorst is gemeten

Het is koud! De temperaturen duiken onder nul en dat heb je wellicht al aan den lijve ondervonden. De eerste matige vorst is gemeten dat is vroeg voor de tijd van het jaar. Het leidt al tot schaatspret op natuurijs.

In De Bilt is zondagochtend de eerste matige vorst van het winterseizoen gemeten, melden Weeronline en Weer.nl. Bij het hoofdstation van het KNMI daalde het kwik volgens Weer.nl naar -7,0 graden. Er is sprake van matige vorst als de temperatuur minimaal -5,0 graden is.

Matige vorst is erg vroeg

De eerste officiële matige vorst valt erg vroeg. Normaal gebeurt dit gemiddeld rond 24 december. “Door klimaatverandering komt het steeds minder vaak tot vroege kou”, aldus Weer.nl. De laatste keer dat het zo vroeg in het najaar zo koud werd in De Bilt was in 1983. Toen daalde het kwik op 14 november naar -7,6 graden. En in 2003 werd het op 24 oktober al eens -5,9 graden, maar destijds werd pas op 10 december een nog lagere temperatuur gemeten.

Met een minimumtemperatuur van -7,0 graden is de koudste nacht in het winterjaar van 2023, de periode van 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2023, nu al kouder dan in sommige andere jaren, aldus Weer.nl. Drie jaar geleden, in het winterjaar van 2020, kwam het niet eens tot matige vorst en in het winterjaar 2014 werd het zelfs niet kouder dan -3,1 graden. In nog veertien andere winterjaren, waaronder die van vorig jaar, werd het niet kouder dan -7,0 graden. “Later in het winterjaar neemt de kans op lage temperaturen natuurlijk verder toe”, aldus Weer.nl.

-8,8 in Twente

Zaterdagavond werd de eerste lokale matige vorst al gemeten. In het Drentse Eelde zakte de temperatuur om 21.20 uur naar -5,1 graden. Zondagochtend vroeg werd met -8,8 graden in Twente de laagste temperatuur gemeten.

Voorlopig is de kans op nog een aantal koude nachten volgens Weer.nl erg klein. “De zachtere lucht uit het zuidwesten wint de komende dagen weer terrein.”

Schaatsen op natuurijs

De vorst leidt al tot schaatspret in het land. Op de natuurijsbaan van de Winterswijkse IJs Vereniging (WIJV) heeft het zondagochtend hard genoeg gevroren waardoor er weer geschaatst kan worden.

Bron: ANP

RedactieANP / ANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden