Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Koppels met dít leeftijdsverschil blijven het langst samen

Leeftijd maakt geen verschil, wordt altijd gezegd. Toch is dat niet helemaal waar, stellen onderzoekers van Emory University. Het maakt wel degelijk uit of je liefje tien jaar ouder is of dat er geen leeftijdsverschil is.

De wetenschappers ondervroegen meer dan 3.000 getrouwde Amerikanen over hun relatie. Zij wilden weten of de tijd die besteed werd aan de voorbereiding van het huwelijk ook invloed had op het succes van het huwelijk zelf (dat had het niet), maar ontdekten tijdens het onderzoek ook een aantal andere interessante dingen.

Leeftijdsverschil

Zo keken ze bijvoorbeeld ook naar de leeftijd van de stellen, en of deze invloed had op het succes van de relatie. De resultaten waren opvallend: koppels met een groot leeftijdsverschil hebben minder kans van slagen dan koppels met een klein leeftijdsverschil. Hoe meer jaren er tussen het stel zat, hoe grimmiger de toekomst eruitzag.

Dezelfde leeftijd

Het beste kun je iemand vinden van dezelfde leeftijd. Stellen die niet meer dan één jaar leeftijdsverschil hebben, hebben maar 3 procent kans op een relatiebreuk. Vijf jaar verschil heeft een risico van 18 procent, tien jaar verschil 39 procent, en bij twintig jaar verschil is de relatie eigenlijk gedoemd: er is dan 95 procent kans dat het stel het niet gaat redden.

Levensfases

Natuurlijk zijn er verschillende redenen waarom de kans steeds groter wordt dat een relatie niet gaat slagen naarmate het leeftijdsverschil groter wordt. Zo is iemand van twintig jaar oud in een hele andere levensfase dan iemand van veertig jaar oud. Je stelt dan andere prioriteiten, wilt andere dingen en denkt misschien zelfs anders. Dit kan op de lange termijn conflicten veroorzaken.

Negatieve mening

Ook kan de mening van de maatschappij voor stress zorgen, die onnodig veel druk op de relatie legt. Mensen blijven het nu eenmaal vreemd vinden wanneer iemand een relatie heeft met iemand die veel ouder of jonger is dan hij of zij. Je moet sterk in je schoenen staan om dit te kunnen negeren. Maar, zoals altijd geldt: waar een wil is, is een weg. Wanneer je met iemand een sterke klik hebt en op dezelfde manier in de relatie staat, dan kun je ook gewoon een succesvolle relatie hebben met een partner die niet dezelfde leeftijd heeft als jij.

Bron | Beau Monde, Powerofpositivity.com

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

"

"

Quirine BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden