Verdrinking jonge kinderen gaat vaak geluidloos: hier moet je op letten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Kopje onder gaat geluidloos en snel: zo herken (en voorkom) je verdrinking bij jonge kinderen

Het is weer lekker weer en dat betekent ook dat we verkoeling opzoeken. Maar in en rondom het huis gebeuren ongelukken en kunnen kinderen verdrinken. Iets wat lang niet altijd gepaard gaat met gillen, spartelen, roepen of huilen, terwijl 83 procent van de ouders denkt dat dit wel het geval is. VeiligheidNL start de campagne Kopje onder gaat geluidloos en snel om ons bewust te maken van die blinde vlek.

Hoe herken je verdrinking bij jonge kinderen en hoe kun je het voorkomen? Wij zochten het uit.

Verdrinking vaak zonder geluid

Dat water gevaarlijk kan zijn voor kinderen, dat weten de meeste ouders en grootouders wel. Maar toch blijkt uit onderzoek dat er de afgelopen tien jaar gemiddeld 78 kinderen per jaar verdronken. Driekwart van deze kinderen is tussen de nul en vijf jaar oud. Reden genoeg dus om goed op te letten als je kind in de buurt van water is of gaat zwemmen, ook al is het in een opblaasbadje in de achtertuin. Maar waar moet je dan precies op letten? Het is vooral goed om te weten dat kinderen snel en geluidloos verdrinken. In films zie je dat mensen spartelen voordat ze verdrinken en veel ouders denken dat hun kind gilt, spartelt, roept of huilt bij verdrinking. Maar dat is niet het geval. Kinderen gaan vrij snel met hun hoofd onder water, waardoor ze snel verdrinken.

Een verdrinking gebeurt dus snel en zeker kinderen tot vijf jaar lopen een verhoogd risico om te verdrinken. Maar dit gebeurt niet alleen in zwembaden, maar vaak ook in en om het huis. Denk aan een opblaasbaar zwembadje, een vijver of in bad. En zo’n bad hoeft niet vol te zijn, ook bij een laagje water van tien centimeter bestaat het gevaar van verdrinking.

Blijvend schade

Eén op de zes kinderen overlijdt aan de gevolgen. Maar er komen ook kinderen op de intensive care terecht na een bijna-verdrinking. Zij lopen blijvend hersenbeschadiging op, doordat er langdurig zuurstofgebrek was en worden dus niet meer beter.

Verdrinking gaat snel

Dat de verdrinking snel gaat, betekent dat je als ouder of grootouder extra alert moet zijn. Daarom heeft VeiligheidNL de 4 van Veilig in en om water opgesteld. Deze vier adviezen zijn als volgt:

Als ik in de buurt ben van water, dan...

  1. ...zorg ik dat ik mijn kind altijd kan zien.
  2. ...laat ik mij niet afleiden door bijvoorbeeld een boek of telefoon.
  3. ...blijf ik zo dichtbij mijn (klein)kind dat ik hem of haar kan aanraken (als het kind jonger dan drie jaar is).
  4. ...loop ik nooit even weg bij mijn kind, ook niet als bijvoorbeeld de deurbel gaat.

Het is dus belangrijk om altijd je (klein)kind in het oog te houden als ze in de buurt van water zijn. Ook deze tips zijn goed om te onthouden als je met kinderen in de buurt van water bent:

  • Spreek als je met een groep bent af wie er op de kinderen let. Laat je niet afleiden en denk niet dat een ander wel oplet, want je weet niet of zij wel écht opletten.
  • Laat de oudere kinderen niet de jongere kinderen in de gaten houden. Het klinkt misschien makkelijk, omdat zij in de buurt zijn, maar kinderen raken snel afgeleid. Daarbij kunnen zij het gevaar een stuk minder goed inschatten dan volwassenen en slaan ze misschien niet op tijd alarm.
  • Controleer de watertemperatuur. Zeker aan het begin van de zomer kunnen de buitentemperaturen snel oplopen, maar kan het zwemwater in de buitenlucht nog koud zijn. Gaat je kind toch in het water? Dan is er het risico op kramp of onderkoeling.
  • Gebruik zwemvleugels of zwembandjes, maar houd ook dan je kind goed in de gaten. Staat er veel wind? Gebruik de hulpmiddelen dan juist niet. Dan kan je (klein)kind afdrijven.

Bron | VeiligheidNL

Nynke KooyGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden