Margriet logo
Kopen zonder kijken team Beeld RTL/Tom Cornelissen
Beeld RTL/Tom Cornelissen

PREMIUM

Kopen zonder kijken: vier keer het budget verhogen en tranen van geluk

Er wordt met geld gesmeten alsof het niks. Zeker vier keer wordt in deze aflevering van Kopen zonder kijken het budget verhoogd. Maar daar krijg je dan ook verwijderd asbest, een vrijstaand bad en een geïsoleerde zolder voor. Met als extraatje de tranen van geluk. En bingo: we gaan weer op zoek naar een jarendertighuis!

Bonne (34) en Michiel (35) zijn docenten Nederlands en wonen samen in Leeuwarden. Michiel is anderhalf jaar eerder bij Bonne ingetrokken, maar inmiddels zijn ze uit het huis gegroeid, voornamelijk door de uitgebreide boekencollectie van Michiel. Als bezegeling van hun relatie zoeken ze nu een plek die echt van hen samen is, met meer ruimte. Concreet: zonder schuine wanden op de eerste verdieping, zodat Michiel niet meer dagelijks bukkend in bed hoeft te stappen. Maar zoals dat gaat in de huidige huizenmarkt: een gemiddeld budget zonder klushanden biedt geen garantie op een pareltje. Gelukkig is daar Martijn Krabbé met zijn team.

Bingo: een jarendertighuis

We kunnen de bingokaarten er meteen bijpakken, want we gaan weer - jawel - op zoek naar een jarendertighuis. Deze keer tegen de westkant van Leeuwarden, binnen de oude ring. We zoeken een twee-onder-een-kapwoning met een ruime benedenverdieping met open woonkeuken, twee slaapkamers, een studeerkamer en een zonnige tuin met overkapping. Het stel heeft geen kinderwens, wel moet er voldoende ruimte zijn voor de boeken. Als Alex aan de beurt is wordt er veel gekeken. Er wordt ook veel geboden. Maar ook in Leeuwarden is er sprake van gekte.

“Iedereen wil wel wonen in een jarendertigwoning in de buurt van het station en op loopafstand van voorzieningen. Daar wordt grof geld voor betaald.” De zoektocht richt zich daarom op een woning waar heel veel aan moet gebeuren, waardoor andere kopers afhaken. Verbouwen doet Bob toch wel. Oh ja, hadden we al gezegd dat het budget 450.000 euro is? Al doen Michiel en Bonne er direct 25.000 euro bij voor als er flink overboden moet worden. Alex had er nog niet eens om hoeven vrágen.

Opluchting

Even leek het erop alsof het programma een makkie ging worden met een kant-en-klare modelletje, maar de aankoop mislukt op de voorwaarden. Wel leuker voor de kijker, want na lang wachten koopt Alex uiteindelijk het perfecte klushuis. In gedachten zien we Bob de bijkeuken al doorbreken en een keukeneiland installeren. Al denkt Bob daar zelf anders over, maar daarover later meer… Tijdens de puzzeltocht denken we: wat is Leeuwarden leuk! En mooi! Maar Bonne loopt niet overal warm voor. Het eerste huis wordt afgekeurd. En op één of twee na is de rest ook niet echt om over naar huis te schrijven. In de auto wordt het steeds stiller: “Dit is een klein huisje, gaan we er dan wel op vooruit?” Gelukkig slaken ze een zucht van opluchting als ze drie dagen later hun aankoop mogen bekijken. Dit is het!

Aanvullen tot een ton

Eenmaal binnen kunnen ze zich nog maar moeilijk voorstellen hier te gaan wonen. Het huis ruikt muffig, de keuken is heel klein en de badkamer heeft zelfs nog vloerbedekking. “We hadden dit zelf nooit gekocht,” brengen ze uit. Daarvoor moet er gewoon teveel gebeuren. Mooie overgang naar Bob, want die weet wél raad met 62.500 euro voor de verbouwing. Maar wacht, dan wordt hun huidige woning op veel meer getaxeerd dan ze dachten en kunnen ze het bedrag van de verbouwing dus aanvullen tot een ton. En precies als je denkt het trucje van Bob door te hebben komt hij toch met iets nieuws. De bijkeuken komt niet bij de keuken, die gaat er zelfs helemaal uit. En het bad uit de badkamer wordt verplaatst naar de walk in closet. Ja ja, het is wat.

Plottwist

En dan: nog een plottwist. Er is asbest gevonden in het huis, ondanks een bouwkundige keuring. En dat heeft consequenties. Ter waarde van 15.000 euro, welteverstaan. En daar krijg je niks voor terug. Integendeel: nu moet de kaasschaaf over de plannen. Als ze geen concessies willen doen, moet er weer geld bij. Zonder twijfel wordt er dus extra cash overgemaakt en kan Bob weer verder. Roos kiest intussen voor het thema: “Tof herenhuis met een gentlemen’s club gevoel.”

Weer meer geld

En dan is het jaar voorbij en vieren Bonne en Michiel Kerstmis tegen verwachting in hun oude huis, ze zijn inmiddels anderhalf jaar onder de pannen. Maar ze hebben wel goed nieuws: omdat het huis goed verkocht is en het kerst is, verhogen ze opnieuw hun budget met 25.000 euro. Hoppa! In totaal geven ze 140.000 euro uit aan de verbouwing. Waar al dat geld heen gaat? Bob legt het uit: “Het bewoonbaar maken van de zolder door te isoleren en verduurzaming van het huis met een warmtepomp.” Het gaat in elk geval níet naar een nieuwe geïsoleerde voordeur, nieuwe trapbekleding of een beetje nette afwerking van het buitenplaatsje, zien we en passent tijdens de onthulling. Ahum. Daar moet dus nog wel een spaarpotje voor worden aangelegd.

Tranen

Maar Bonne en Michiel zijn blij. De ruime woonkamer die ze wilden, de bijkeuken die is omgetoverd tot de lang gekoesterde overkapping, het bad in de walk in closet, de zolder met logeerkamer en de héle grote slaapkamer. “Jeetje, dit is gewoon ons huis” roepen ze blij uit. Klapstuk is toch wel de studeerkamer met plek voor alle boeken. Daar komen dan ook de tranen. “Het is echt heel mooi.” Bonne blijft maar stralen en heeft zelfs pijn in zijn kaken van het vrolijk kijken. En Michiel? Die hoeft in elk geval nooit meer bukkend het bed in. Eind goed, al goed.

Suzanne ArbeidRTL/Tom Cornelissen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden