Margriet logo
Kopen zonder kijken team Beeld RTL/Tom Cornelissen
Beeld RTL/Tom Cornelissen

PREMIUM

Kopen zonder kijken: Een leuke caravan en de concessieklok

De laatste aflevering van het seizoen Kopen zonder kijken kent op het nippertje nog een nieuwe introductie: de concessieklok. Al leert deze ons vooral dat er in Brabant nog prima huizen voor een redelijk budget te vinden zijn. (Niet doorvertellen!)

Lotte (25) en Rob (28) uit Den Bosch zijn toe aan de volgende stap. Een jaar geleden zijn ze begonnen met zoeken naar een geschikte plek, maar vanwege tegenvallende resultaten is Rob nu maar ingetrokken in het huis dat Lotte deelt met twee vrienden. Na veertig bezichtigingen en vijftien tot twintig biedingen is het niet gelukt een plekje voor zichzelf te vinden. Zelfs met een halve ton overbieden wil het niet lukken. Tel daarbij op dat Lotte het bruisende Den Bosch eigenlijk niet wil verruilen voor een rustige, groene gemeente waar Rob zo aan toe is, en je hebt duidelijk hulp nodig van Martijn en zijn team.

Introductie van de concessieklok

Bij Bob en Alex worden de wensen al snel duidelijk. Voor een budget van 390.000 euro zoeken ze een eengezinswoning van 100m2 met drie slaapkamers, een bad, een houtkachel en het liefst een klusschuurtje. Verder mag het huis een bonte mix worden aan kleuren en prints. Bob is helemaal happy met die opdracht: “Ik vind het ongelooflijk leuk dat we een keer een moodboard hebben die niet vol zit met stalen deuren, visgraatparket en dat soort dingen. Heerlijk!”

Wel wordt er meteen een nieuw pressiemiddel geïntroduceerd. Alex: “We moeten er bovenop zitten en de eerste de beste goede woning uit de markt halen.” Om de druk voelbaar te maken krijgen de kandidaten daarom een concessieklok mee naar huis. Die tikt af tot het moment dat Alex voor de deur staat. Over 56 dagen loopt de eerste termijn af en dan moet er iets van hun wensenlijstje worden weggestreept. Alex: “Hoe langer we wachten, hoe moeilijker het gaat worden.”

Eerste woning afgekeurd

De eerste woning die Alex vindt, wordt afgekeurd vanwege de ruimte. Het is sfeervol, heeft een tuin en open haard. Maar er kan niet worden aangebouwd en dus wordt het huis afgekeurd. Het tweede huis heeft een wc en badkamer, midden in de woonkamer. Bob is mee om te kijken, maar twijfelt: “Er blijft te weinig budget over om er een goed huis van te maken.” En Alex concludeert: “In Den Bosch krijg je gewoon minder huis voor je geld.” Het derde huis valt bij Bob wel in de smaak. Er zit zelfs een afvoer in voor een houtkachel. Zou het deze keer dan toch sneller gaan dan de vorige afleveringen?

Leuke caravan

De concessieklok staat inmiddels op nul en zoals afgesproken zou Alex dan ten tonele verschijnen. Dat doet hij dus ook. Maar dan met een verrassing: er is een woning! Terwijl ze het koopcontract ondertekenen voert Alex de spanning op: “En het is echt een leuke caravan.”

Tijdens de puzzeltocht zijn de kandidaten vrolijk, optimistisch en blij. Ze zien wat huizen waar ze zelf op hadden kunnen bieden en vrijwel overal zien ze zichzelf wel wonen. Rob: “Wat een prachtige dag.” Als ze een aantal dagen later met Martijn naar het huis rijden zit de spanning er goed in. Als de blinddoek af mag, zijn ze verrast: “We gaan in Rossum wonen!” Eenmaal binnen horen we kreten als: ruim, lekker, netjes, groot, fijn en een aantal keer: jeetje. Rob is blij, Lotte is vooral opgelucht. Dat het geen Den Bosch is geworden moet wel even landen.

Bont en bloemen-thema

Als Martijn vraagt wat ze het liefst aan het huis zouden willen veranderen roepen ze allebei: de keuken! En dus begint Bob aan de badkamer.

Rob en Lotte verhogen het budget - zonder vragen - nog eens met 10.000 euro, waardoor Bob voor 30.000 euro een houtkachel installeert, toch stalen schuifdeuren plaatst, een walk inn closet maakt, een nieuwe badkamer realiseert en een bad plaatst in de walk inn closet. Voor de zolder is geen geld meer. Roos neemt de keuken voor haar rekening. Dit keer is het thema Bont en bloemen; helemaal in haar straatje. En zo krijgen de kandidaten een groene keuken met zwart blad en een groene badkamer met terra tegels in verschillende prints.

Onthulling

Bij de grote onthulling zijn Lotte en Rob meteen enthousiast. We horen: “Heel mooi!”, “Ik vind dit zo gaaf!” “Zo mooi!” en “Het is. Niet. Normaal.” Dit huis is de stap naar een nieuw hoofdstuk, het volwassen hoofdstuk. Wij zijn vooral benieuwd wat het nieuwe seizoen Kopen zonder kijken zal brengen. Blijft de concessieklok? We wachten af.

Suzanne ArbeidRTL/Tom Cornelissen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden