Margriet logo
Kopen zonder kijken team Beeld RTL/Tom Cornelissen
Beeld RTL/Tom Cornelissen

PREMIUM

Kopen zonder kijken: de nachtmerrie van elke makelaar, maar mét een goede afloop

Hoe ziet je leven eruit als je intens gelukkig bent, overal het positieve van inziet en je het beste met je kinderen voor hebt? Dan ben je een samengesteld gezin met vijf pubers en zoek je een huis met zes slaapkamers. Hoewel je dan de nachtmerrie wordt genoemd van elke makelaar, is dit stel het meest zen uit alle afleveringen van Kopen zonder kijken.

Marlies en Volcmar uit Berkel en Rodenrijs zijn op zoek naar een groter huis. Ze zijn uit hun jasje gegroeid, of sterker: ze hebben er eigenlijk nooit ingepast. Als samengesteld gezin met een dochter en twee tweelingen hokten ze tot nu toe alle kinderen creatief bij elkaar. Maar eenmaal in de pubertijd is het tijd voor meer ruimte. Vindt alleen maar eens iets geschikts in deze markt, zonder intens te moeten verbouwen. Of zoals Martijn het in de voice-over verwoordt: “Met 6 slaapkamers zijn ze de nachtmerrie geworden van dit programma.”

Eisen

Waar doorgaans aan de nieuwe woning eisen gesteld worden als: karakteristieke elementen, een visgraat vloer en de oppervlakte van een villa binnen het budget van een vogelhuisje heeft dit stel andere prioriteiten. In het kader van ‘zo kan het ook’ is het voor hen het meest belangrijk dat ze op fietsafstand blijven wonen van de vader van de kinderen.

Kijk, dan heb je co-parenting goed begrepen. En hoewel ze hiermee al sympathie hebben gewonnen, roepen ze ook nog liefdevolle zaken als: “Een plek voor een grote tafel met stoelen, zodat je je welkom voelt”, “Het moet voor iederéén een fijn huis zijn” en “Wij hoeven geen grote slaapkamer, zolang de kinderen maar gelukkig zijn.” En ze menen het nog ook.

Anders dan andere afleveringen

Daarnaast is hun eisenpakketje ook niet eens zo over the top. In de ideale situatie willen ze een ruime hoek- of twee onder één kapwoning van minstens 150m2, een tuin en garage in het zoekgebied Pijnacker, Bergschenhoek of Berkel en Rodenrijs voor een prijs van maximaal 575.000 euro. De bouwstijl is minder relevant, zolang ze maar een ruime tuin hebben.

Bob vindt het “een heerlijke opdracht met hartstikke leuke mensen. Ze hebben geen rare eisen, ze hebben alleen veel slaapkamers nodig. Deze zoektocht gaat vooral over ruimte.”

Niet teleurgesteld

En dat maakt deze aflevering anders dan andere afleveringen, waar het eigenlijk juist gaat over te hoge eisen. Hoewel Alex wel een keer komt klagen dat er toch echt nog wat wensen van het lijstje geschrapt moeten worden, wordt dat makkelijk opgelost. Niemand kijkt zuur, niemand is ontevreden. Marlies: “We zijn niet heel teleurgesteld over wat er niet kan. We zijn zo ook gelukkig”. Aaaah. Ondertussen is hun oude huis getaxeerd en hebben ze zo nog 50.000 euro vrij weten te spelen.

Diepe zucht

En dus heeft Alex na negen maanden een huis gekocht – waar eigenlijk niet eens zoveel aan gedaan hoeft te worden - en stappen de kandidaten in de auto voor de puzzeltocht. Er wordt uitgegaan van een bouwval in Pijnacker. En als dat je stip op de horizon is, kan het alleen nog maar meevallen. Daarom is dit stel dik tevreden en blij met alles wat ze tijdens de rit voorbij zien komen. Eenmaal binnen slaakt Marlies een diepe zucht: thuis. Hoewel het erop lijkt dat ze het ook prima hadden gevonden om meteen te verhuizen moeten er nog wel twee slaapkamers op zolder bijgemaakt worden.

Oh ja, en de badkamer en keuken worden ook nog meegepakt. Door de goede verkoop van hun eigen huis leggen ze nog even 27.000 euro bij en zo heeft Bob nog wat speelgeld over voor een extra badkamer voor de kids op zolder en kiest Roos voor het thema hout met groen. Eind goed, al goed? Nou en of. Want na drie kwartier is het programma eigenlijk al wel zo goed als klaar, maar moet er nog een kwartier gevuld worden. En dat maakt de staart behoorlijk traag.

Lief

Als dan eindelijk de onthulling van de metamorfose daar is, weten we precies wat we kunnen verwachten. Want Marlies en Volcmar zijn hoe dan ook wel blij. En dat zien we zes slaapkamers, een woonkamer, keuken en twee badkamers lang. Zeggen ze dan nooit iets negatiefs? Nou ja, misschien als uitsmijter dan: “De kamers zijn zó mooi geworden, zo zien we die kinderen jammer genoeg nooit meer terug!” Zijn ze toch weer dat perfecte gezin. Lief.

Suzanne ArbeidRTL/Tom Cornelissen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden