Koopkracht: dit is het en zo beinvloed het onze portemonnee Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Koopkracht: dit is het en zo beïnvloedt het onze portemonnee

Hoewel de berekeningen pas in september definitief gedaan kunnen worden, heeft het Centraal Planbureau berekend dat onze koopkracht met 6,8 procent daalt. Maar wat houdt die koopkracht eigenlijk precies in en wat betekent dit voor onze portemonnee? We vroegen het aan woordvoerder Gabriëlla Bettonville van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting).

Wat is koopkracht?

Het is een term die we vaak horen, maar wat het precies betekent is lang niet voor iedereen zo duidelijk. Toch is de definitie eigenlijk heel simpel: “Koopkracht slaat op wat je kunt kopen in vergelijking met vorig jaar,” zegt Gabriëlla. “Het gaat dus om wat je kunt kopen met de financiën die je ter beschikking hebt. Een daling van 6,8 procent, betekent dat je er ten opzichte van vorig jaar 6,8 procent op achteruit bent gegaan en dus met hetzelfde geld bijna 7 procent minder kunt kopen.”

De opbouw van koopkracht

Koopkracht lijkt een simpel getal, maar is afhankelijk van een heleboel randzaken. “Zo wordt er onder andere gekeken naar de energieprijzen, de stijging of daling van lonen, de prijsontwikkeling en verschillende toeslagen. Al deze factoren schuiven continu, dus afhankelijk daarvan stijgt of daalt ook de koopkracht. Het is dus eigenlijk een heel complex systeem, wat door een heleboel factoren beïnvloed wordt.”

Je eigen koopkracht beïnvloeden

Denk je nu: op al die dingen heb ik toch helemaal geen invloed? Dat klopt. We kunnen niet zomaar de energieprijzen aanpassen en we betalen nu eenmaal meer voor dezelfde energie. “Maar wat wel kan veranderen, zijn jouw inkomsten. Bijvoorbeeld door meer te gaan werken of verdienen. Dan heb je persoonlijk juist een hogere koopkracht. Krijg je minder salaris, bijvoorbeeld omdat je met pensioen gaat of minder gaat werken, dan daalt je koopkracht. En zo kun je ook gaan samenwonen, wat zorgt voor een hogere koopkracht.”

Dat de koopkracht op dit moment sterk daalt, merk je overal. Boodschappen worden duurder, energieprijzen rijzen de pan uit en ook brandstof is duurder geworden. Dit komt mede door de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. Hierdoor zijn de prijzen veel hoger en daalt onze koopkracht (tenzij je inkomsten natuurlijk sterk zijn toegenomen). En dus is het logisch als je zelf iets wilt aanpassen. “Als je merkt dat de koopkracht je persoonlijke situatie heel erg beïnvloedt, kun je het best bezuinigen en kijken of je inkomsten omhoog kunnen. Kijk bijvoorbeeld bij de gemeente of je in aanmerking komt voor een energietoeslag. Verder blijft een dalende koopkracht een vervelend fenomeen. Je doet niets anders, maar ziet wel dat je geld sneller op is.”

Is er een andere oplossing?

Toch zijn er ook andere oplossingen, die iets meer buiten onze controle liggen. Max Vandaag stelt bijvoorbeeld dat loonsverhogingen een mogelijke oplossing is. En ook huurprijzen, salarissen en AOW-uitkeringen zouden van tijd tot tijd een inflatiecorrectie kunnen krijgen. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Werkgevers hoeven niet verplicht salarissen aan de inflatie aan te passen. En de prijsstijgingen zijn dit jaar zo hoog, dat een inflatiecorrectie niet altijd mogelijk is.

Bron | Nibud, MaxVandaag

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden