Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Zó koop je een goede kerstboom die je ook volgend jaar nog kunt gebruiken

zo-koop-je-een-echte-kerstboom-die-je-ook-volgend-jaar-nog-kunt-gebruiken.jpg

Ieder jaar is het weer een ding: de juiste kerstboom uitkiezen. Je wilt natuurlijk wel een mooie, volle kerstboom en niet een waar de naalden na drie dagen al op de grond liggen. En dan héb je eindelijk het perfecte exemplaar gevonden, moet je hem na een paar weken weer weggooien. Zonde!

Gelukkig is er een heel handig trucje waarmee je dezelfde naaldboom nog een aantal jaar in huis kunt zetten met kerst.

Kerstboom met kluit

Het belangrijkste hiervoor is dat je een naaldboom met kluit koopt. Deze heeft zijn wortels nog en leeft dus nog, in tegenstelling tot een afgezaagde boom. Die is dus eigenlijk al dood wanneer je ‘m koopt. Een boom met kluit kun je na de kerst in de tuin planten, waar hij vrolijk verder leeft. Wanneer het weer kerst is, haal je hem uit de grond en zet je ‘m in de woonkamer. En zo kun je er ieder jaar weer opnieuw van genieten. Klinkt simpel, toch? Er zijn alleen wel een paar dingen waar je op moet letten:

1. Geef de kerstboom water

Als je de kerstboom de grond uittrekt en naar binnen verhuist, is het belangrijk dat je goed voor hem zorgt. Als ‘ie tijdens de kerstperiode in huis staat, houdt hij ervan af en toe een goede scheut water te krijgen. Het liefst een halve liter tot een liter water per dag. Hij neemt het water snel op en in de woonkamer verdampt het water sneller; vandaar dat je dit dagelijks moet bijhouden.

2. Zet de boom niet te dicht bij de verwarming

Als de boom dichtbij de verwarming staat, is het temperatuurverschil met buiten te groot. De boom komt uit de kou buiten en daarom is het vinden van een goed plekje extra belangrijk. Iets verder van de verwarming dus, zodat hij niet uit kan drogen en gewoon in leven blijft.

3. Laat de boom wennen aan de temperatuurovergang

Als je de boom weer opnieuw de grond uit haalt, zet hem dan niet gelijk binnen neer. Zet ‘m bijvoorbeeld eerst een aantal dagen in de schuur of garage. Dit doe je wanneer je de boom van buiten naar binnen verplaatst, maar ook wanneer je de boom na de feestdagen weer in de tuin wilt zetten. De boom kan op deze manier goed aan het temperatuurverschil wennen.

Lees ook: 
Let op: sappen en naalden kerstboom giftig voor huisdier

4. Plant de kerstboom in de tuin op een dag dat het niet vriest

Als je de boom weer met zijn kluit in de grond zet, let dan goed op de temperatuur buiten. De boom komt uit een warm huis en schrikt als je hem direct weer in de koude grond zet. Houd het plotselinge temperatuurverschil zo laag mogelijk door de boom niet weer in de aarde te zetten wanneer het vriest.

5. Plant de boom na kerst met pot en al in de grond

Als je de boom volgend jaar weer als kerstboom binnenshuis wilt gebruiken, plant ‘m dan met pot en al in de grond (dan kan de boom niet groter groeien). Laat de pot een klein stukje boven de grond uitsteken. Geef deze regelmatig water, gedurende het hele jaar. Als het weer kerst is, kun je de boom met pot en al uit de grond halen.

6. Knip de pot voorzichtig los als je de kerstboom buiten wilt laten

Als je de boom in de toekomst niet meer naar binnen wilt verhuizen, dan kun je de pot voorzichtig losknippen. Let er hierbij op dat de wortels niet beschadigen. Graaf een diep gat in de grond en plaats hier de boom in. Gooi er potgrond op en geef deze gedurende de eerste paar maanden genoeg water. Let er wel op dat dennenbomen tot wel tien meter hoog kunnen worden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief. 

Bron | VT Wonen
Beeld | iStock 

Ook interessant