Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Lifestyle

Waarom je vaker naar gezonde kookprogramma’s moet kijken als je wilt afvallen

onderzoek-kijk-naar-gezond-kookprogramma-als-je-wilt-afvallen.jpg

Ben je de laatste tijd een beetje te veel uitgedijd? Dan heeft het wellicht zin om wat vaker naar een gezond kookprogramma op tv te kijken als je wat wilt afvallen. Een Nederlands onderzoek heeft namelijk aangetoond dat dat er bij jongeren voor kan zorgen dat ze gezondere voedingskeuzes maken.

En volgens de wetenschappers kun je dit effect ook bereiken als je op latere leeftijd begint met kijken.

Kookprogramma kijken voor afvallen

Het lijkt te mooi voor woorden: gewicht verliezen door af en toe eens 24Kitchen aan te zetten. Toch geloven wetenschappers van de Universiteit van Tilburg dat dit werkt. Ze publiceerden de resultaten van een onderzoek onder 125 scholieren in het vakblad Journal of Nutrition Education and Behaviour. De kinderen, tussen de tien en twaalf jaar oud, werden verdeeld in twee groepen. De ene groep keek tien minuten naar een televisie-kookprogramma voor kinderen waarin iets gezond bereid werd. De andere groep keek naar een kookprogramma waarin iets ongezonds werd klaargemaakt. Na de aflevering mochten alle kinderen kiezen uit een snack. Ze konden een gezonde variant – een appel of stukjes komkommer – of een ongezonde snack – een handje chips of pretzels – krijgen.

Gezondere keuzes

Uit de resultaten bleek dat vooral de kinderen die naar een gezonde kookshow hadden gekeken voor de gezonde snacks kozen. In vergelijking tot de andere groep hadden zij zelfs 2,7 keer meer kans om een appel of een stuk komkommer te verkiezen boven de chips of pretzels. “Hieruit blijkt dat kookprogramma’s een veelbelovend hulpmiddel kunnen zijn voor het bevorderen van positieve veranderingen in voedsel gerelateerde voorkeuren”, bevestigt hoofdauteur Frans Folkvord van de Universiteit van Tilburg. Hoewel alleen kinderen meededen aan het onderzoek, vermoeden de onderzoekers dat hetzelfde effect geldt als iemand op latere leeftijd begint met kijken.

Kookprogramma in het lesprogramma

Uit eerder onderzoek bleek al dat jongeren vaker fruit en groenten en andere gezonde voedingsmiddelen eten als ze betrokken waren bij het bereiden van het gerecht. Maar omdat veel gezinnen steeds meer kiezen voor kant-en-klaarmaaltijden worden kinderen daarentegen steeds minder kookvaardig. Folksvord raadt dan ook aan om kookprogramma’s op te nemen in het lesprogramma van scholen. “Scholen vormen de meest effectieve en efficiënte manier om een grote doelgroep te bereiken, waaronder kinderen maar ook via het schoolpersoneel.”

Lees ook:
Keukenprinsessen opgelet: dít zijn de leukste kookprogramma’s op Netflix

Bron | Science Daily
Beeld| iStock

Ook interessant