Margriet logo
koningsdag maastricht Beeld Brunopress
Beeld Brunopress

Lifestyle

Koninklijke familie in Maastricht: déze momenten op Koningsdag wil je niet missen

Voor het eerst in twee jaar vieren we Koningsdag weer als vanouds. De koninklijke familie is aanstaande woensdag in Maastricht, waar een druk programma voor ze klaarstaat. Op déze momenten moet je opletten.

Het begint allemaal om 11.00 uur op de Sint Servaasbrug in Maastricht, waar de koninklijke familie wordt onthaald door een muzikale stoet. Vanaf dat moment staat het koningshuis een druk programma te wachten. Natuurlijk zet je de televisie aan om de outfits van Koningin Máxima en haar dochters te bewonderen, maar ook déze activiteiten wil je niet missen. We zetten een paar (verwachte) hoogtepunten op een rij.

Lesje Mestreechs

Een van de momenten waarop je zeker moet inschakelen, is de route van de Graanmarkt naar het Onze Lieve Vrouweplein. Om toegang te krijgen tot de oude binnenstad, moet een ‘proeve van bekwaamheid’ worden afgelegd. De koninklijke familie krijgt les over de plaatselijke gebruiken en – niet geheel onbelangrijk – over de taal: het Mestreechs. En dat levert vast onvergetelijke momenten op. Extra leuk: je kunt zelf meedoen op je telefoon of tablet.

Muzikaal spektakel

Aan de andere kant van het Onze Lieve Vrouweplein kunnen de leden van het koningshuis aanschuiven op een van de terrassen. Ondertussen staat niemand minder dan André Rieu op het podium, dus wellicht zien we hier en daar nog een kleine danspas. Wat later op de dag wacht nóg een muzikaal spektakel: op het Vrijthof kan de koninklijke familie genieten van (en meezingen met) Rowwen Hèze. De band brengt niet alleen een speciaal Koningsdaglied, maar ook het Wilhelmus ten gehore. Het koningspaar wordt uitgezwaaid met het welbekende nummer Limburg (Kwestie Van Geduld). Een moment om niet te missen, dus.

Vol programma

Behalve zingen, dansen en Mestreechs praten, staan er nog meer activiteiten op de planning. Ook dit komt de koninklijke familie tegen op de route:

  • Zestien Zuid-Limburgse gemeenten presenteren zich op bijzondere wijze. Zo laten de zusjes van dansgroep Let It Happen – die eerder al bij Ellen Degeneres in de show dansten - hun talent zien.
  • Een muzikaal spektakel met strijkers van de philharmonie zuidnederland en de Maastrichtse dj’s Lucas & Steve.
  • Een kijkje in het Bourgondische leven. Zo leert het koningshuis om ‘zoervleis’ te maken en echte Limburgse vlaai te bakken.
  • ‘Vastelaovend meets fashion’ met Beppie Kraft, de Koningin van de Vastelaovend.
  • Eregalerij van het verenigingsleven: van voetbalclub tot turnvereniging, allemaal in tenue.

Het programma van Koningsdag start om 11.00 uur en eindigt om 13.00 uur. Alle activiteiten zijn te zien bij de NOS.

Bron | Maastricht Koningsdag 2022

Maike AbmaBrunopress

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden