Margriet logo
Prinses Beatrix Beeld Nou
Beeld Nou

PREMIUM

Koningshuisdeskundige vertelt: zó vult prinses Beatrix haar dagen

Prinses Beatrix was 33 jaar lang koningin van Nederland, van 1980 tot 2013. Op 30 april 2013 werd ze opgevolgd door haar oudste zoon Willem-Alexander. Wat zijn haar taken en bezigheden als voormalig koningin momenteel nog? We vroegen het koningshuisdeskundige Justine Marcella.

Jarenlang was prinses Beatrix koningin en vervulde zij alle bijbehorende taken. Ook nu ze prinses is heeft ze nog genoeg in haar agenda staan. Zo opende ze donderdagavond de expositie: De eeuw van Juliana - een koningin en haar idealen, een tentoonstelling over het leven van haar moeder Juliana in De Nieuwe Kerk Amsterdam. De tentoonstelling is opgezet omdat het volgend jaar 75 jaar geleden is dat Juliana werd ingehuldigd als koningin van Nederland.

Andere taken Beatrix

Prinses Beatrix is nog zeer betrokken en is ook niet iemand om alleen thuis te zitten. Ze doet vooral de dingen die ze zelf leuk vindt. Zo staat ze vooral haar zoon en schoondochter bij. Maar ze was bijvoorbeeld vorige maand ook op bezoek in Zevenhuizen, als beschermvrouwe van de Nederlandse molens.

Koningshuisdeskundige Justine Marcella vertelt: “Één keer per week is er een vergadering op Paleis Noordeinde, in de Putti zaal en daar worden alle plechtigheden en andere evenementen doorgenomen. Wat staat er op de planning? Welke uitnodigingen zijn binnengekomen? Wie gaat waarheen? En zeker op het gebied van kunst en cultuur kan Beatrix natuurlijk nog steeds een grote bijdrage leveren,” aldus koningshuisdeskundige Justine Marcella.

Beatrix als oma

Naast de officiële taken, houdt de voormalige koningin ook van paardrijden, tuinieren, boetseren en heeft ze honden. Justine: “Ze is zelf heel artistiek. Ook is ze natuurlijk oma. De relatie met haar kinderen en kleinkinderen is heel goed, dus die ziet ze veel. Ze gaan ook vaak met z’n allen op vakantie, bijvoorbeeld op wintersport. ze is er altijd bij.”

Tentoonstelling over Juliana

Tot 15 oktober 2022 is de tentoonstelling te zien over Juliana. Zij overleed in 2004 op 94-jarige leeftijd, en was van 1948 tot en met 1980 koningin. De tentoonstelling is opgezet omdat het volgend jaar 75 jaar geleden is dat Juliana werd ingehuldigd. De expositie over Juliana bestaat uit ruim vierhonderd items die het leven van de vorstin symboliseren. Daarbij gaat het om persoonlijke bezittingen zoals kleding, beeldende kunst, historische documenten, servies, fotografie en filmfragmenten.

Prinses Beatrix gaf donderdagavond het startschot door op een knop te drukken waardoor een groot doek met een portret van koningin Juliana omhoog ging. Volgens Justine heeft Prinses Beatrix een persoonlijke interesse in kunst en cultuur, dus ze opent tentoonstellingen en gaat graag naar balletvoorstellingen. Justine: “Daardoor brengt ze kunst eigenlijk op nog meer op de voorgrond en geeft ze het een podium. Daarnaast is ze betrokken bij het Prinses Beatrix Spier Fonds. Vorig weekend was er een wandeltocht van en naar paleis Soestdijk, het paleis waar zij is opgegroeid en de opbrengst ging naar prinses Beatrix Spier Fonds. Bij zo'n activiteit is ze dan ook aanwezig.”

Sanne van der LindenNou

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden