Margriet logo
Portret van Prinses Beatrix ter gelegenheid van haar 85ste verjaardag. Beeld ©RVD - Gemmy Woud-Binnendijk
Beeld ©RVD - Gemmy Woud-Binnendijk

PREMIUM

Koningshuisdeskundige vertelt: zo viert prinses Beatrix haar 85ste verjaardag

Het is feest bij de Oranjes. Prinses Beatrix blaast vandaag maar liefst 85 kaarsjes uit. Hoe viert zij haar verjaardag? We belden met koningshuisdeskundige Justine Marcella.

85ste verjaardag

Het is misschien wel het grootste geheim van de Oranjes. Over hoe ze hun verjaardag vieren doen ze volgens Justine extreem geheimzinnig en houden ze eigenlijk altijd hun mond. “Ze zien het als een privéaangelegenheid en zeggen eigenlijk altijd dat het gewoon in huiselijke kring wordt gevierd,” vertelt Justine. Ze denkt dat prinses Beatrix haar verjaardag dit jaar niet heel uitgebreid zal vieren.

“Haar zoon, koning Willem-Alexander, zit samen met koningin Máxima en prinses Amalia op de Caraïben voor de kennismakingsreis van prinses Amalia met het Caribisch deel van het koninkrijk, dus die zijn er niet bij. Toch betekent dat niet dat ze in haar uppie gaat zitten huilen omdat het niemand op haar partijtje komt,” aldus Justine. “Ze werkt nog steeds, rijdt paard, skiet, is veel in Italië, boetseert graag en gaat geregeld met vriendinnen naar Duitsland. Daarbij wordt 85 jaar in het koningshuis niet als iets bijzonders gezien, wat het natuurlijk wel is, maar het gaat bij de koninklijke familie meer om de kroonjaren. Als ze negentig wordt, zal dat uitgebreid worden gevierd.”

Vorige verjaardagen

“Toen ze koningin was, vierden we Koninginnedag natuurlijk niet op haar eigen verjaardag, maar op die van haar moeder. Zo kon ze haar verjaardag ook gewoon privé vieren.” Volgens Justine werden koninklijke verjaardagen vooral gebruikt als aanleiding om een feest te geven voor de hofhouding als een bedankje.

Bekend is dat de leden van het koningshuis elkaar altijd persoonlijke cadeaus geven. Zo heeft prinses Beatrix een grote tas met een portret erop van de drie dochters van koning Willem-Alexander. “Dat moet haast wel een cadeau zijn geweest,” vertelt Justine.

Komend jaar

Justine denkt dat prinses Beatrix nog wel even doorgaat met haar werkzaamheden. “Er wordt in Duitsland gezegd dat ze, net als haar moeder, na haar 85ste verdwijnt in anonimiteit, maar dat denk ik niet. Ze is superfit en nog heel erg begaan met kunst en cultuur. Ook bij de vrijwilligersdag van de Oranjes is ze nog steeds de fanatiekste royal.”

Hoe fit onze voormalig koningin is voor haar leeftijd, is volgens Justine dan ook opvallend. “Ze heeft altijd ontzettend hard gewerkt, dus je zou bijna denken dat hard werken loont,” lacht ze.

Sanne van der Linden©RVD - Gemmy Woud-Binnendijk

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden